Helyi közélet

2014.01.06. 15:18

Kósa: szerdán újra kinyit az anyatejgyűjtő állomás

Debrecen - Kampányt indítanak a leadás népszerűsítésére. A korábbi 1800 helyett akár 3000 forintot is fizetnek az anyatej literjéért a városi költségvetés terhére.

Debrecen - Kampányt indítanak a leadás népszerűsítésére. A korábbi 1800 helyett akár 3000 forintot is fizetnek az anyatej literjéért a városi költségvetés terhére.

Egy hete sincs zárva a Miklós utcai anyatejgyűjtő állomás, de akkora közfelháborodást keltett a döntés, hogy Kósa Lajos hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, szerdán újra megnyitja kapuit az intézmény. A polgármester szerint azonban ez a sajtótól függetlenül is megtörtént volna, miután az anyatejgyűjtésről - a Kenézy-s szerződésmódosítás után - egyeztettek a Gyermekklinika vezetőjével, prof. dr. Balla Györggyel.

- Azért vele, mert ők a legnagyobb felhasználói az állomáson gyűjtött anyatejnek - indokolta Kósa Lajos. Balla professzor szavait is idézte a tájékoztatón: ha csak egy anya megy is be az anyatejgyűjtő állomásra, akkor működtetni kell azt.

- Tehát a sajtótól függetlenül is kerestük a jó megoldást, hiszen a gyermekklinikának szüksége van az anyatejre - szögezte le a polgármester. Kérdésünkre – az anyákkal miért nem egyeztettek? – azt válaszolta, ők minden érintett tájékoztattak. - Nem sok emberről van szó. Tavaly decemberben 16 anya adott le tejet, de az év "legforgalmasabb" hónapjában is csak 25-en. Az anyatejért jelentkezők száma 2013-ban 28 és 51 között mozgott, míg a leadott mennyiség nem haladta meg a 2400 litert, ami a 2003-as "csúcs" (7400 liter) töredéke csupán - ismertette a számokat.

A bezárás előzményeiről szólva hangsúlyozta, azt két bizottság és a közgyűlés is tárgyalta tavaly, senki sem emelt szót ellene. - A Kenézy Kórházzal kötött közhasznúsági szerződésből így január elsejével kikerült az - egyébként nem kötelező, hanem önként vállalt - anyatejgyűjtő állomás működtetése, melyet csak ők végezhetnek, mert nekik van rá engedélyük - magyarázta Kósa Lajos. Elmondta, erre a keretszerződésre a város évi 50 millió forintot fordít, melyből (korábban az anyatejgyűjtés mellett) például a védőnői, iskolaorvosi, fogorvosi, családorvosi stb. feladatokat látta el "cserébe" a Kenézy Kórház. Most az anyatejgyűjtő üzemeltetésére új keretszerződést kötnek, melynek összege plusz 5-10 millió forint között lesz - a pontos kalkuláció még nincs meg.

Többet fizetnek az anyatejért

Az anyatejgyűjtő állomásra behozott anyatejért a korábbi 1800 helyett mostantól 3000 forintot fogunk fizetni, míg az állomás által begyűjtöttért 2500-at literenként - jelentette be azt az intézkedést Kósa Lajos, melytől az intézmény forgalmának fellendülését várják. Az OEP által finanszírozott 1800 forintot a város a saját kasszájából egészítené ki, hogy vonzóbbá tegye az anyatej leadást. - Szeretnénk továbbá egy kampányt indítani a védőnők között, hogy népszerűsítsék ezt az új változást - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: a cél évi legalább 6000 liter leadott anyatej lenne. A polgármester hétfőn az is közölte, szeretnék a jelenlegi Miklós utcai helyről egy jobban megközelíthetőre költöztetni az intézményt, de az semmiképp sem lenne valamely fekvőbeteg-ellátó intézetben.

HBN - Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában