Helyi közélet

2014.01.09. 16:35

Időskorúak a közlekedésben

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. évben is fontos feladatának tekinti a megyében élő idős személyek közlekedésbiztonságának javítását.

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. évben is fontos feladatának tekinti a megyében élő idős személyek közlekedésbiztonságának javítását.

Életkor alapján „rangsorolva” a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb képviselőit az időskorúak képezik. Ezen korosztály közös jellemzője, hogy életkori, fizikai, szellemi állapotukból adódóan gyakrabban válnak, illetve válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá vagy okozóivá. A szervezetük már nem fiatal, csontjaik törékenyebbek, s a viszonylag kis fizikai behatással járó közúti közlekedési balesetnek is már súlyos – olykor halálos – következményei lehetnek.

A bekövetkezett balesetek döntő többségében az időskorúak életkori sajátosságaiból adódó tényezők játszottak közre, melyek a következők.

Látásuk, hallásuk romlásával a környezeti zajokat, a többi közlekedőt később észlelik, ezáltal reakcióidejük jelentősen megnő.

Mozgásuk lassabb, nehézkesebb, így több időre van szükségük az úttesten való átkeléshez, sok esetben a különböző manőverek előtt nem győződnek meg annak veszélytelenségéről.

Iránytartásuk, menetstabilitásuk az átlagosnál rosszabb, ezért az egy nyomon haladó járműveket vezetve instabilak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időskorú – főként a gyalogosan, illetve a kerékpárral – közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, amit az is bizonyít, hogy egyes közlekedési balesetek bekövetkeztéhez az időskorú közlekedő szabályszegő magatartása járult hozzá.

Az idős személyek közlekedési szabályismereteinek felfrissítése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ebben az évben újra meghirdeti a „Nyugdíjasok is közlekednek” elnevezésű vetélkedőjét és egy KRESZ tesztlapot tesz közzé. Az az időskorú nyugdíjas személy, aki helyesen kitölti a tesztlapot – és azt a Bizottság címére legkésőbb 2014. február 28-ig beküldi – az megnyerheti a 3 db egyenként 10.000,-Ft értékű ajándékcsomag egyikét.

Néhány jó tanács:

Mit is tehetünk a balesetek elkerülése érdekében?

Önök Tisztelt 60 év feletti közlekedő partnereink

  • gyalogosként lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen menjenek át az úttesten, ott is akkor, ha egyszerre több ember kezdi meg az átkelést,
  • a gyalogos forgalomirányító fényjelző készülék villogó zöld jelzésénél már ne lépjenek le a járdáról,
  • egy nyomon haladó járművel csak akkor vegyenek részt a forgalomban, ha azzal biztonságosan tudnak közlekedni, esőben, havas úton ne induljanak el,
  • irányváltoztatás előtt ne feledkezzen meg a kellő körültekintésről, hátranézésről, irányjelzésről,
  • ne szégyelljenek segítséget kérni a fiatalabbaktól.
  • Önök Tisztelt családtagok

  • figyeljenek jobban idős családtagjaikra, segítsék őket a közlekedésben,
  • ha bizonytalanabbá válnak, vagy mostoha időjárási körülmények, rossz útviszonyok esetén ne engedjék őket kerékpárra ülni, ha tehetik, kísérjék el őket,
  • ha észlelik, hogy látásuk, hallásuk romlott, vigyék el őket szakrendelésre.
  • Önök Tisztelt „fiatalabb” közlekedő partnereink

  • a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet fokozott óvatossággal közelítsék meg,
  • amennyiben látják, hogy a járda széléhez idős gyalogos közeledik, csökkentsék sebességüket, mert nem biztos, hogy időben észlelik az arra haladó járműveket,
  • különösen a vidéki településeken számítsanak idős kerékpárosokra, mellettük az átlagosnál nagyobb oldaltávolságot tartva haladjanak el.
  • Tartsuk tiszteletben egymást a közlekedésben is!

    - Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában