Helyi közélet

2014.01.10. 17:31

Elkezdik bekeríteni a vegyi szemetet

Balmazújváros-Lászlóháza - Szombaton megkezdik a munkát a Balmazújváros–Lászlóháza határában lévő veszélyes hulladék telepnél.

Balmazújváros-Lászlóháza - Szombaton megkezdik a munkát a Balmazújváros–Lászlóháza határában lévő veszélyes hulladék telepnél.Áldatlan állapotok uralkodnak a Hortobágy határában lévő vegyi hulladékok ideiglenes tárolójánál. A TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesületet hívta fel a zöldhatóság figyelmét arra, hogy az ott elhelyezett kétezer tonnányi vegyi szemét egy része nyitott, törött vagy elrozsdásodott hordókban van, illetve némelyeket kiborították. A telepre az eddigieknél is könnyebb bejutni, mivel az azt körbevevő kerítésen ember nagyságú rés éktelenkedik.

Csütörtökön az országos és helyi sajtó mellett a Greenpeace vegyi aktivistái is a helyszínen jártak. a szervezet vegyi szakértője közölte: az oldalfalak, nélküli romos telepről a szélnek mindössze körülbelül húsz méteren át kell vinnie a nehézfémeket, cianidot, rákkeltő anyagokat tartalmazó por formájú mérgeket, hogy azok az út másik oldalára, a Hortobágyi Nemzeti Park területére jussanak.

A hatóság évek óta tesz a telep felszámolásáért – mondta Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. A folyamatos anyagi szankcionálás és többszörös tulajdonos csere után, most a 25 millió forintos lehívott banki garancia közbeszerzési eljárása folyik a hulladékok elszállítására. Addig azonban a hatóság haladéktalanul felszólította a jelenlegi tulajdonost, a Cash and Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. – t a tároló biztonságossá tételére. A cég ügyvezetője Marjasné Endrédi Zsuzsanna megkeresésünkre elmondta egyeztettek a zöldhatósággal és megteszik a legszükségesebb lépéseket, a munka már szombaton elkezdődik, de további információval hétfőn sajtótájékoztatón szolgál.

HBN–HaBe


Budapest, 2014. január 10., péntek (MTI) - A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái csütörtökön mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.


Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - Fémtolvajok garázdálkodhattak a hajdú-bihari, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot tároló telepen, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen - jelentette be Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.


Balmazújváros–Lászlóháza - Nem megfelelően tárolnak kétezer tonnányi veszélyes hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában