Helyi közélet

2014.01.13. 15:26

A 30 éves Homokkerti Díszítőművészeti Kör kiállítása

Debrecen - „<em>Meg kell őrizni a népművészeti hagyományt, hogy az ne csupán a múlt múzeumi vitrinekbe és raktárakba zárt emléke legyen, hanem mindennapi életünk természetes része is, ami megszépíti, hangulatossá teszi környezetünket, ami nemcsak, a mi esztétikai igényünket elégíti ki, hanem felkelti a világ figyelmét.</em>” (Lengyel Györgyi)

Debrecen - „Meg kell őrizni a népművészeti hagyományt, hogy az ne csupán a múlt múzeumi vitrinekbe és raktárakba zárt emléke legyen, hanem mindennapi életünk természetes része is, ami megszépíti, hangulatossá teszi környezetünket, ami nemcsak, a mi esztétikai igényünket elégíti ki, hanem felkelti a világ figyelmét.” (Lengyel Györgyi)

A fenti gondolatok határozzák meg – az idén 30 éves - Homokkerti Díszítőművészeti Kör szellemiségét, akiknek az elmúlt évek alkotásaiból nyílik kiállításuk január 15-én, szerdán, 11 órakor a DMK Homokkerti Közösségi Házában (Szabó K. u. 68.). Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. A kiállítást megnyitja: Bujdosó Sándorné Gránátalma-díjas népi iparművész. Közreműködnek: Csontos Anna és Takács János Román, a Debreceni Népi Együttes tagjai, valamint Sütő Brigitta (vers).

A Homokkerti Díszítőművészeti szakkör 1983-ban alakult. 2000-ig Róth Ferencné szakkörvezető irányította a szakmai munkát nagy hozzáértéssel. Jelenleg Tarsoly Andorné Népi Iparművész vezeti a kört.

A 30 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező szakkör minden évben más-más tájegység hímző kultúrájával ismerteti meg tagjait. Gyűjtőmunkájuk során elsősorban a hagyományos népi ornamentikákat alkalmazzák és ötvözik a mai kor szellemiségével.

A minőségi munkához fontos a kiállításokon, pályázatokon való részvétel és a folyamatos szakmai zsűriztetés. A tagok száma növekvő tendenciát mutat, örömteli a fiatalok aktív munkája.

A kiállítás január 31-ig tekinthető meg, hétköznapokon 12-19 óráig.

- Debreceni Művelődési Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában