Helyi közélet

2013.12.04. 09:26

Lajstromozzák a helyi értékeket

Hajdú-Bihar - A megszerzett ismeretek később segíthetik az elhelyezkedésüket.

Hajdú-Bihar - A megszerzett ismeretek később segíthetik az elhelyezkedésüket.

Minden közmunkaprogram annyit ér, amennyit az abban résztvevők meg tudnak valósítani belőle – vallja Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodavezetője, aki az NMI által indított kulturális közfoglalkoztatási program hajdú-bihari felelőse.

Értéktérkép

Mint mondja, a dán népfőiskolai szemlélet áll közel hozzá, amely szerint az emberek képesek jól megtölteni tartalommal egy programot, ha ahhoz kellő információt, tájékoztatást kapnak. Ennek jegyében határozta meg azt a két fő irányvonalat, melyek mentén a 291 hajdú-bihari kulturális közmunkásnak tevékenykednie kell. Amit az országos programban részt vevő 4 ezer foglalkoztatott közül mindenkinek csinálni kell, az a helyi kulturális értéktérképhez az adatok összegyűjtése.

Két fő területen

Jantyik Zsolt szerint még nagyon sok tartalékkal rendelkeznek ezen a téren a települések. Az elmúlt évtizedekben ugyanis, főleg a kistelepülésekről, kivonták azokat az intézményeket, szolgáltatásokat, melyekkel elment az értelmiség is.

A fiatalokat már nem érdeklik a kulturális értékek, az idősebbeknek meg természetes, így elsikkad a jelentőségük. Ezért kell mindenhol felmérni az épített és táji örökségeket, a jellegzetes ételeket, a viseletet vagy szokásokat. Ezeket később kiadványba rendezve, előadásokat tartva meg kell ismertetni, például a fiatalokkal, hogy számukra is legyen megtartó erő a településükön, különben az a jövőben elnéptelenedik.

A másik, s ez már speciálisan hajdú-bihari törekvés, a hungarikumok összegyűjtése, mert a Hungarikum Bizottság tagjaként Jantyik Zsolt úgy véli, még nagyon sok felderítésre váró helyi hungarikum lehet, melyek akár a megyei, illetve az országos értéktárba is bekerülhetnek. Itt érdemes megjegyezni: a programban ugyan csak 26 vesz részt a 82 megyei településből, de például az egyik civil szervezet kilenc településen foglalkoztat közmunkást a programban.

Legtöbben, 94-en a megyeszékhelyen kaptak munkát, zömében a Déri Múzeumban, a Debreceni Művelődési Központban, az Ifjúsági Házban és a Méliusz Könyvtárban dolgoznak öt hónapig. Ám az irodavezető reméli, újabb öt hónapos programot is indít majd a kormány, mert szerinte ennyi idő kell annak a jártasságnak a megszerzéséhez, amivel a közmunkások később elhelyezkedhetnek. Úgy véli, a programban részt vevők komoly utánpótlást jelenthetnek az intézményrendszernek.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában