Helyi közélet

2013.12.05. 17:07

A hivatalos mérés szerint nincs szmog

Debrecen - Ugyanabból az adatsorból más-más eredményre jutnak a szakértők.

Debrecen - Ugyanabból az adatsorból más-más eredményre jutnak a szakértők.

Mint arról beszámoltunk, az egyik legnépszerűbb internetes meteorológiai oldal szerint az ország második legnagyobb városában napok óta pocsék a levegő minősége. Óránként frissülő színes térképeiken az látható, hogy míg délelőtt még tűrhető, este már nagyon rossz a helyzet. Adataik a Vidékfejlesztési Minisztérium mérőállomásaitól származnak, a térképen a színkódokat az egészségügyi határértékhez viszonyítva adják meg.

A helyi önkormányzat azért nem rendel el most szmogriadót, mert az erről szóló jogszabályoknak megfelelően az Országos Környezetegészségügyi Intézet jelentéseit használják, amely az adatokat mikrogrammban és napi átlagban adja meg. Miközben ők ugyanazon négy, a városban elhelyezett mérőállomás adatsorával dolgoznak mint a netes meteorológusok, a jelek szerint mégis más következtetésre jutnak.

Fauszt Zoltán aljegyző tájékoztatása szerint Debrecenben a szálló por koncentrációjával lehettek az arra érzékenyeknek az elmúlt napokban problémái, de a mérték egy esetben sem érte el az intézkedések elrendelésére alapot adó szintet. Ebből az egészségügyi határérték 50, a tájékoztatási küszöbérték 75, a riasztási küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter. A környezetegészségügyi intézet adatai szerint, „Debrecenben a tájékoztatási fokozat elrendelésének feltételei sem álltak elő az elmúlt napokban.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában