Helyi közélet

2013.11.09. 15:38

Rögös úton a mesterek szekere

Debrecen - A kézművesmesterek „szent őrültként”, küzdelmes úton haladva igyekeznek továbbadni tudásukat.

Debrecen - A kézművesmesterek „szent őrültként”, küzdelmes úton haladva igyekeznek továbbadni tudásukat.

A hagyományokat őrizni kell, nem ápolni, nem betegek és nem rabok – hívta fel a figyelmet Beszprémy Katalin pénteken az Ifjú Kézművesek X. Országos Kiállításának megnyitóján a debreceni Belvárosi Közösségi Házban. A pályázattal a kiírók lehetőséget teremtettek a Magyarországon és a határon túl élő, a hagyományos kézműves- tevékenységekkel foglalkozó fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére. A lehetőséggel 140 településről 100 közösség, 120 egyéni alkotó élt. Az ország legkülönbözőbb pontjairól, valamint a Vajdaságból 600 pályamű érkezett, amelyekből 300-at láthatnak az érdeklődők Debrecenben november 29-ig.

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője a megnyitón beszélt a hagyományőrzésben tett erőfeszítéseik elmúlt húsz évének nehézségeiről is. Mint mondta: a kézművesmesterek „szent őrültként”, küzdelmes életet élve igyekeznek továbbadni tudásukat. Az azonnal várt sikerek világában ez nem könnyű feladat. A nemezelő, hímző, gyöngyfűző, fafaragó művésznek nem csupán egy tárgyi nyelvet kell elsajátítania és megtanítania, hanem azt is, hogy mit jelent a hagyomány, hol van a helye a magyar kultúrában. A szakmai fogásokon túl a tanítvány elsajátíthat egy emberi tartást, egyfajta viselkedésmódot, mint aki tudja, fontos feladatot teljesít. Sajnos egyre kevesebb a szakkör, és a közoktatásban csak néhol van helye a népművészeti kézműves- foglalkozásoknak, a felsőoktatásban pedig sehol, ezért nehéz a tanítók útja, de mindig megvan az eredménye. Ilyen eredmény ez a kiállítás is – mondta Beszprémy Katalin.

Az eseményen Halász János kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a jövő évi büdzsé tervei szerint 200 millió forint többlettel támogatják a Hagyományok Házát. Hozzátette: büszke arra, hogy Debrecenben rendezik a tárlatot és az országos vándorlegény-konferenciát, melynek kísérőprogramjai között szombaton a bőrművességgel, csipkeveréssel, fazekassággal, hímzéssel, szappanfőzéssel és sajtkészítéssel is megismerkedhetnek a vendégek.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában