Helyi közélet

2013.11.04. 13:26

Ötszáz forintért már váltunk

Debrecen - Az autósok ár-érzékenysége a kötelező biztosítások tekintetében jól érzékelhető.

Debrecen - Az autósok ár-érzékenysége a kötelező biztosítások tekintetében jól érzékelhető.Akár 1,5 millió autós is díjemeléssel kell számoljon a 2014-es biztosítási tarifák alapján. A Biztosítás.hu elemzéséből kiderül, hogy a biztosítók által előzetesen is beharangozott díjemelés átlagosan az 5, esetenként pedig a 100 százalékot is eléri. A díjemelés mellett a biztosítók több tízezer károkozó autós szerződését is felmondhatják novemberben.

2,5 millió érintett

Bár a január 1-ei évfordulóval rendelkező autósok száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is közel 2,5 millió autóst érint a soron következő novemberi kampány. Az autósoknak - eltérően az előző években megszokottól - ezúttal nem a nagyobb megtakarítást, hanem a kisebb díjemelést kell majd megtalálniuk, ami nem lesz egyszerű a díjemeléseket elnézve.

Az új díjak mellett az idei kampány nagy kérdése, a károkozó autósok kezelése lesz. Mivel a hatályos törvények értelmében a károkozó autósoknak már nem lehet pótdíjat adni, a biztosítók felmondásokkal kívánják megtisztítani állományukat a károkozó ügyfelektől. A felmondás tízezreket érinthet, mivel minden 100 autósból 4 kárt okoz. Az így „elküldött” autósok annak ellenére találhatnak majd maguknak másik, olcsó biztosítót, hogy egyes tarifákban már megjelent egy 100 százalékos pótdíj, mely a felmondott szerződésekkel bíró új ügyfelek esetén alkalmazandó. A díjemelések és a pótdíjak mellett (jobbkormányos autó pótdíja mostantól 300 százalék) kevés idén az új kedvezmény. A gyermek és online kedvezmények természetesen megmaradnak és egyre többen alkalmazzák az úgynevezett tapasztalt vezetők kedvezményét, illetve a biztosítót váltók kedvezményét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában