Helyi közélet

2013.11.15. 12:35

Nézőpont: Ebtelen saláta

<em>Az utóbbi másfél hónapban már nem támadtam vissza egyetlen kutyára sem, éppen ezért testi épségükben sem tettem kárt. Na, ezzel biztosan jó mélyre ástam magam az ebbarátok körében</em>. <strong>Kovács Zsolt jegyzete</strong>.

Az utóbbi másfél hónapban már nem támadtam vissza egyetlen kutyára sem, éppen ezért testi épségükben sem tettem kárt. Na, ezzel biztosan jó mélyre ástam magam az ebbarátok körében. Kovács Zsolt jegyzete.

No, de az igazsághoz tartozik – és ez nem magyarázkodás, hanem tényközlés –: az esti utcai kocogásaim során, a jó ég tudja, miért, előszeretettel támadtak meg a kutyák. De nem ám a nagytestű, nyugodt ebek, hanem a kis vakarcsok.

Szóval, esti állagmegőrző kocogásomon vagyok a Püspökladány- széli utcák egyikén, amikor a nyitott nagykapun tör felém egy kb. tízkilós jószág. Szándéka egyértelmű: „El innen, kétlábú betolakodó!”. Ahogy máskor is szoktam, szembefordultam a felém rohanó állattal, egy hangos „takarodj!”, aztán… Aztán semmi hatása, az eb jön. Amikor a közelembe ért, védekezésképpen gyenge kis lábammal felé rúgtam, a lábfejem és az állkapcsa igen jó ütemben és szögben találkozott… Kutya el a kerítés felé, én kocogtam tovább. A másik alkalommal egy kétkilós „emeletes lábtörlő” kezdett ki velem. Ő a bokám közé akadt, ahogy léptem, nyikkant egy nagyot, a sarkam pedig felrepítette.

Ilyen előzmények után sem tartom jó ötletnek, sőt, kifejezetten károsnak tekintem az úgynevezett póráztörvényt! Tehát, a kutya közterületen, a természetben vagy bárhol, ami nem elkerített hely számukra, csak pórázon tartható, vezethető – ez a lényege a tervezetnek. Abszolút értem a törvényalkotók törekvését: rend legyen ezen a területen is, azaz, a kutya környezetében biztonságban legyenek a járókelők. Ugyanakkor embertelen, akarom mondani, ebtelen az élethelyzet megoldására hivatott salátatörvény, mert mindent figyelembe vesz, csak éppen a kutyák testi és lelki igényét nem. Márpedig, ha a kutya nem szaladgálhatja ki magát, nem vezetheti le energiáit, nem ismerkedhet fajtársaival, akkor előbb-utóbb agresszívvá válhat. Éppen úgy, mint az ember.

Ezzel együtt a törvénytervezet eltakarja a társadalomnak az ebtartókkal szembeni nagy adósságát. Például, miért nincsenek kutyafuttatók a város(aink)ban? Vagy éppen nem orvosolja a kutyatartók sok esetben elmulasztott kötelességét: a tett színhelyén hagyják az ebürüléket. Tehát van még mit tenni ebügyben pró és kontra. És talán nekem is: ne szaladjak nyitott kis- és nagykapuk előtt.


A parlament előtt lévő büntetőjogi salátatörvény szigorítana a kutyatartáson: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, szabálysértést követne el.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában