Helyi közélet

2013.11.08. 19:04

Kézikönyve a régi és a megújult Újlétának

Újléta - Áttekintés történetről, hitéletről, jeles személyiségekről.

Újléta - Áttekintés történetről, hitéletről, jeles személyiségekről.

Csak remélhető, hogy nincs Újlétán egyetlen pedagógus sem, aki ne olvasta volna, ne tartaná a szekrényében kézikönyvként, s ne hivatkozna tanítása során gyakran egy-egy részletére.

Életre szóló ajándék

Újlétai bibliás krónika a könyv címe, noha nem csupán egyházi témájú tartalom tölti meg a több mint 100 oldalt. Magyarázza azonban a címválasztást, hogy a kiadvány a Nemzetközi Theológiai Könyv sorozatának 79. köteteként jelent meg. Dr. Ötvös László, volt újlétai lelkipásztor írta és szerkesztette, aki az újlétai kötődéséről így tesz említést: „Az ötvenhatos forradalom utáni évtized, önálló lelkipásztori szolgálatom kezdete Újlétához kapcsolódott. Az első szeretet lelkesedésével kezdtük a munkát. Irgalmas volt hozzánk Isten, mert életre szóló ajándékot készített egyetlen szóban: kalokagáthia. Ez azt jelenti, ami igaz, jó és szép egyszerre.

A könyvben áttekintést ad a település alapításáról és történetéről, majd a különböző missziók tevékenységéről. Eklézsia címmel 150 évet fog át, benne az istentiszteletek, az iskola, az igehirdetők, a lelkészlak és a templom építésének bemutatásával. Harmadik nagy egysége a Poétika címet kapta, melyben helyi hírességekről, alkotókról és alkotásokról, társadalmi eseményekről olvashatunk.

A fedőlap hátoldala Szabó Sándor polgármester szavait idézi, aki ezt írta: „Újléta 147 éves történelme folyamán mindig megújulásra képes településként, új arculattal lépett a 21. századba. Akik régen jártak itt, ma rá sem ismernek, akik először látogatnak ide, azok pedig rácsodálkoznak, hogy egy ilyen kis település ilyen »európai«, ilyen vonzó lehet”.

HBN


Dr. Ötvös László könyve Szathmáry Sándor teológiaprofesszor, volt újlétai lelkipásztor ajánlásával jelent meg, 2013-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában