Helyi közélet

2013.11.06. 09:57

Kartellt gyanítanak a tormások

Hajdú-Bihar - A termelők szerint a felvásárlók gyanúsan egyforma árakkal álltak elő.

Hajdú-Bihar - A termelők szerint a felvásárlók gyanúsan egyforma árakkal álltak elő.

Tormatermesztők azt gyanítják, hogy a nagyobb felvásárlók a fehér asztalnál megegyeztek a felvásárlási árakról, hiszen az amúgy is alacsony (kilónként 250 forintos) felvásárlási ár a megbeszélés után nagyot zuhant. A másik fél határozottan cáfol.

Háttéralku?

- Már egy ideje érkeznek hozzánk a hírek, hogy a tormafelvásárlás kapcsán tilos a kartellezés, de a valóságban ezt nem tapasztaljuk. Bizonyság erre, hogy a felvásárlók állítólagos háttéralkuja után az amúgy is alacsony 250 forintos átvételi ár 180-ra zuhant, ami a minimális hasznot is elveszi a gazdáktól - fogalmaztak a Naplónak írott levelükben az elkeseredett termelők. Szerintük már a kilónkénti 250 forint is alig tartalmazott némi jövedelmet, a 180 pedig kész ráfizetés.

A Hungaro Torma Kft. ügyvezetője szerint igaz, hogy idén kevesebb a torma, de tavaly például a megtermelt 16 ezer tonna helyett csupán 10 ezer tonnára volt igény.

- A tormapiac egy zárt kör, mindenki tudja, hogy van négy-öt nagy felvásárló, akik meghatározzák az árakat - mondta Reviczky Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában