Helyi közélet

2013.11.06. 11:16

Jubileumi patchwork kiállítás nyílik

Debrecen - A Szivárvány Foltvarró Csoport 20 éves jubileuma alkalmából november 7-én, csütörtökön, 17 órakor kiállítás nyílik a DMK Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u. 17-19.).

Debrecen - A Szivárvány Foltvarró Csoport 20 éves jubileuma alkalmából november 7-én, csütörtökön, 17 órakor kiállítás nyílik a DMK Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u. 17-19.).

A kiállítást megnyitja: Szántó Valéria, a Szivárvány Foltvarró Kör vezetője. Közreműködnek a Dancing Boots Country Linedance Club tagjai.

Az alkotások november 28-ig tekinthetők meg h.-cs.: 9-20 óráig, péntekenként 9-18 óráig.

Dolányi Anna 20 évvel ezelőtt meghirdetett egy tanfolyamot, amelyre kismamák, varrónők és kíváncsiskodók jelentkeztek. Majd hat fő, aki úgy érezte, a foltvarrás egy életre megfertőzte, csoportot alakított.

A foltvarrás, patchwork a 18. századi amerikai földművesek feleségeitől származik. Főleg elhasznált ruhaneműk még használható részeiből készítettek takarókat, páránkat, kelengyéket.

A foltvarrás ma reneszánszát éli, hiszen otthonunkat és ruhadarabjainkat is díszítik ezek a színes kézimunkák. Az apróbb-nagyobb foltok, a foltvarrás a romantikus stílussal nőtt egybe az idők során.

A Szivárvány Foltvarró Kör csoportvezetői szerepét Müller Károlyné, Ildikó vette át, aki egybetartotta a csapatot és az újonnan érkező tagoknak is helyet biztosított. Éveken át a Vasutas Művelődési Központ adott otthont a szivárványosoknak, ott vált rendszeressé a karácsonyi kiállítás.

A Foltvarró Csoport átvészelt néhány költözést, egy ideje azonban az Újkerti Közösségi Házban tartják foglalkozásaikat.

A csoport folyamatosan kiállít könyvtárakban, idősek otthonában, művelődési házakban, galériákban és most a születésnap alkalmából az otthont adó Újkerti Közösségi Házban, ahol a 20 év alatt összegyűjtött munkákat tekinthetik meg november 28-ig az érdeklődők.

A „Foltjárók” c. kiállítás kísérő rendezvénye a „Folton folt”, amelyen az általános iskolás csoportok megismerkedhetnek a foltvarrás rejtelmeivel. Az első foglalkozás november 11-én 13.30-kor kezdődik az intézményben.

Debreceni Művelődési Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában