Helyi közélet

2013.11.18. 13:12

Fát ültetek, kertész leszek

Debrecen - A gyümölcsfa ültetéséhez szakértelem szükséges, de könnyen megtanulható.

Debrecen - A gyümölcsfa ültetéséhez szakértelem szükséges, de könnyen megtanulható.

Már az ültetéskor el lehet rontani egy jövendő gyümölcsfát – állította a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének tanársegéde. Dremák Péter, a Csapókerti Közösségi Ház kertbarátkörének foglalkozása után a helyes faültetésről elmondta: tavasszal és ősszel egyaránt szabad gyümölcsfát ültetni, de az őszi időpont általában szerencsésebb. Ezt mindaddig lehet végezni, amíg nincs komolyabb fagy.

A jó csemete

Amennyiben faiskolából vásárolunk gyümölcsfát, az egyik legfontosabb, hogy olyan, lehetőleg egyéves oltványt válasszunk, amelynek gyökérzete sok apró hajszálgyökeret is tartalmaz. Ezek biztosítják ugyanis a megfelelő víz- és tápanyag-utánpótlást a növénynek – tudtuk meg a szakembertől, aki arról is beszámolt, hogy a vastagabb gyökereket egy kicsit vissza kell vágni.

Azok akkor egészségesek, amikor a metszéslapjuk világos színű. Amennyiben ágak nélküli suhángot választunk, a tetejét szintén érdemes visszanyesni, különben nagyon magas lesz a fánk. A visszametszett fa a télnek is jobban ellen fog állni. A vastagabbakat magasabb, a vékonyabbakat alacsonyabb szinte érdemes visszaszorítani. Az ideális magasság 80-100 centiméter – fogalmazott a tanársegéd.

A gödör

A szakember szerint az ültetés során olyan gödröt kell ásni, amelyben a fa gyökérzete megfelelően elfér. Ez 50-60 centiméteres mélységet és egy nagyjából 60x60-as átmérőt jelent. Amennyiben a földből pajor, vagy drótféreg kerül elő, alkalmazzunk talajfertőtlenítőt!

A mélyedés aljába érdemes körülbelül 10-20 kiló szerves trágyát tenni, amelyet a fa beültetése előtt néhány centiméter vastag földréteggel kell beborítani. (Amennyiben nincs szerves trágya, foszfor- és káliumalapú műtrágya is megteszi.) Az oltványt ezután úgy érdemes elföldelni, hogy a gyökerek közé mindenhová jusson föld. Így kisebb az esélye annak, hogy megfagy. A betaposáskor arra kell vigyázni, hogy az alany és a nemes közötti oltási csomó a föld fölött legyen.

Ezután a talaj nedvességétől függően legalább 20 liter vizet kell rá önteni. Dremák Péter végül azt is elmondta, hogy a föld ásványi anyagainak kimerülését megelőzendő, egy kipusztult gyümölcsfa helyére lehetőleg valamilyen más fajta gyümölcsöt ültessünk.

HBN-OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában