Helyi közélet

2013.11.05. 12:13

A temetőkapunál kérhető zsák

Debrecen - Az Agora levelezője idén elégedetlen a temetőben lehullott lomb eltakarításával.

Debrecen - Az Agora levelezője idén elégedetlen a temetőben lehullott lomb eltakarításával.

Eddig nagyon meg voltam elégedve az AKSD munkájával, az utakkal, a takarítással. A múlt évben ilyenkor, halottak napja előtt rendszeresen ürítették a kukákat (több is volt talán, mint most), a sírok közül szükség szerint elhordták az összegyűjtött falevelet, de most alig lehet menni sok helyen, féllábszárig ér a sok levél – olvasható a napló levelezési fóruma, az Agora egyik üzenetében.

A levél így folytatódik: „Ráadásul – erről ugyan nem az AKSD tehet – sokan a rokon sírjától a más sírja felé takarítják a falevelet. Ez nagyon visszataszító, de a lényegen nem változtat, hogy néhol alig lehet elmenni. Kuka körülbelül 200 méterenként található, de teljesen tele van. Tudom, még hull a falevél, de nem kellene arra várni, hogy a sírokat beborítsa, akkor már azt sem látják, hol van az út, ahol nekik kellene takarítani” – zárul a levél, amely az itt idézetnél bővebben taglalja a kifogásokat. A panaszos mondatokat elküldtük az AKSD-nek, ahonnan Kardos Marianna és Virág László ügyvezető igazgatók aláírásával érkezett részletes válasz.

Több száz köbméter

Mint írják, sajnálattal tapasztalták, hogy a levél írója nem volt megelégedve a debreceni Nagyerdei Köztemető tisztaságával, holott a temetőfenntartás színvonalát nem csökkentették, sőt próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy Európa egyik legszebb temetője méltó nyughelyet biztosítson az elhunytak részére. A továbbiakat a lényeget nem érintő, rövid kihagyásokkal idézzük: „Ősz van, ilyenkor van itt a lombhullatás ideje. Idén is, mint minden évben, kerekes kukákat helyeztünk el a sírtáblák mellett, ahova a temetőt látogatók kihordhatják a sírtáblákból a szemetet, a falevelet. Mindemellett mindhárom kapunál igényelhető zsák a falevelek kihordásához, összegyűjtéséhez. Azon sírtábláknál, ahol a lakosok csak összegyűjtik, esetleg a fák tövénél elhelyezik a leszáradt virágokat, faleveleket, a munkatársaink azokat összegyűjtik, és a rendelkezésükre álló járművek segítségével a hét öt napján elszállítják. Évente több száz köbméter falevelet szállítunk el a temető területéről.

Feszített tempóban

A temetőfenntartási munkákhoz elegendő munkaerővel rendelkezünk, akik mindennap teljes létszámmal, napi 8-10 órás munkaidőben dolgoznak. A kézimunka-erőforrás mellett napi rendszerességgel igényeltünk, igényelünk gépi úttisztítást (seprű és lombfelszívó gépjármű) és napi két műszakban hulladék begyűjtésére és elszállítására alkalmas gépjárműveket. Társaságunk feszített munkatempóval próbálja a rendet fenntartani – bár a természeti körülmények nagy mértékben befolyásolják –, és bízunk abban, hogy levélírónk újabb látogatása idején már nem talál okot a panaszra.”

HBN

Éjszakai műszakban

A köztemetőben folyamatosan dolgoznak az avar eltakarításán, de a lomb 80 százaléka az utóbbi két hétben hullott le – írták az igazgatók. Megjegyezték: nehezíti a munkát, hogy a jó időnek köszönhetően már jóval hamarabb elkezdődött a temetőbe kilátogatás, és a gépjárművekkel a szűk utakon sokszor középen parkolók miatt 10 óra után szinte lehetetlen ott teherautóval közlekedni. Így csak reggel 6-tól 10-ig tudnak érdemben kukát üríteni és lombot seperni, felszívni. Ezért október 29-től éjszakai műszakot szerveztünk a kukák ürítésére, s a lomb felszedésére – tartalmazza a levél, melyet október 30-án küldtek el a Naplónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában