Helyi közélet

2013.11.04. 08:16

A diákok bizalmát keresik

Hajdú-Bihar - Családon belüli erőszak miatt kértek segítséget a bűnmegelőzési tanácsadótól.

Hajdú-Bihar - Családon belüli erőszak miatt kértek segítséget a bűnmegelőzési tanácsadótól.

– Volt olyan iskola, ahol fenntartásokkal fogadtak, mára azonban enyhült a velem szembeni tartás – nyilatkozott lapunknak Karácsony Béla rendőr százados, aki egyike annak a hat bűnmegelőzési tanácsadónak, akik a megye iskoláiban teljesítenek szolgálatot.

– Egyre inkább meggyőződnek a pedagógusok arról, hogy nem akarjuk átvenni a feladataikat. Ha viszont olyan probléma történik, ami átlépi az ő hatáskörüket, akkor tudok segíteni. Én ezért vagyok ott – tette hozzá.

A szakember azt mondja, naponta átlagosan négy óra jut egy-egy intézményre. – Ennek egy részét az irodámban, vagy a folyosón töltöm. Rendszeresen tartok előadásokat osztályfőnöki órákon. Mivel civil ruhában teljesítek szolgálatot, így aki nem ismer, nem tudja, hogy rendőr vagyok. Én mindenkihez tisztességesen viszonyulok, a bizalom ugyanis ezen alapszik. Volt már olyan eset is, hogy az egyik foglalkozás végén az osztályfőnök azzal fordult felém, hogy nekem többet mondtak el a diákok, mint neki – árulja el a százados.

Karácsony Béla, aki több mint tízéves bűnmegelőzési tapasztalattal rendelkezik, korábban is rendszeres vendég volt az iskolákban, ezért nem új számára ez a feladat.

– A gyerekek egy részét ismerem. Van, akivel az iskolában találkoztam, de van olyan diák is, akivel a rendőrkapitányságon akadt dolgom – mondja.

Merjen segítséget hívni

A szakember szerint az első tapasztalatok visszaigazolják a várakozásokat. – Mióta az iskolában vagyok, komoly iskolai atrocitás nem történt, legalábbis nem jutott a tudomásomra. Ugyanakkor két-három fiatal családon belüli problémák miatt kért tőlem segítséget – emeli ki, majd hozzáteszi: felszínre került már komolyabb bűncselekményre utaló információ is.

A KLIK a rendőröktől a kábítószer-fogyasztás visszaszorítását is várja. – Természetesen erről is beszélgetünk a diákokkal, drogot azonban még nem kellett elvennem senkitől. Ha valakin azt látom, hogy számomra azonosítatlan szert fogyaszt, az intézkedést mindenképpen széles körű adatgyűjtésnek kell megelőznie – mutatott rá.

A százados azt szeretné, ha nem történnének jogsértések sem az iskolában, sem pedig azon kívül. – Az a fontos, hogy a gyerek az utcán is képes legyen megvédeni magát, tudjon nemet mondani, és ha kell, merjen segítséget hívni. Nekünk, rendőröknek nem az az elsődleges feladatunk, hogy a tilosban parkolót megbüntessük, hanem hogy a bajban segítünk.

HBN-SZZSL


Iskolarendőrt Hadházra is!

Hiába kért, nem kapott bűnmegelőzési tanácsadót a hajdúhadházi Földi János Két Tannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Erről Vargáné Sőrés Ilona, a település önkormányzata oktatási bizottságának elnöke beszélt lapunknak. Mint mondta, a rendőri jelenlét biztonságosabbá tehetné az intézményt.

– Néhány napja ismét családok ugrottak egymásnak az iskolában. Ilyenkor mindig rend őrségi feljelentést teszünk, és a tankerületet is értesítjük. Rendőrrel viszont elejét vehetnénk a verekedéseknek. Ha így megy tovább, félő, hogy tömegesen fogják a elvinni a szülők a gyerekeket az iskolából – adott hangot aggodalmának az önkormányzati képviselő, aki egyébként az intézmény igazgatója is.


A rendőrök

• Összesen száz rendőr részesült 60 órás képzésben, amelyen elsajátították a jogi ismereteket, a fiatalokkal kapcsolatos büntető- és szabálysértési eljárási szabályokat, és pedagógiai tapasztalatokat is szereztek.

• Az országszerte mintegy 200 iskolában szolgálatot teljesítő szakembereket bűnmegelőzési tanácsadóként ismerte meg az ország, a köznyelvben azonban gyakran iskolarendőrként emlegetik.

• Az iskolarendőr elnevezést viszont egy másik programban már használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában