Helyi közélet

2013.10.30. 13:33

Tárt karokkal fogadják a diákokat

Debrecen - A debreceni polgárőrök hamarosan feltűnhetnek az egyedül élő öregeknél.

Debrecen - A debreceni polgárőrök hamarosan feltűnhetnek az egyedül élő öregeknél.

Jó hír a debreceni diákoknak, hogy az érettségihez kötelező 50 órányi közösségi szolgálatot akár a legnagyobb helyi polgárőrségnél is letölthetik, ahol Molnár Miklós elnök szerint érdemi feladatokkal várják őket. A tanulók természetesen tapasztaltabb polgárőrök felügyelete alatt dolgoznak majd, illetve a rendőrséggel közös szolgálatunkba is belekóstolhatnak – mondta a Naplónak a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívisvárosért (DPE) elnöke.

Erősítés kellene

Mint korábban írtuk, a cél az, hogy az elmúlt években széttagoltan működő debreceni polgárőrszervezeteket egybetereljék. Ebből származtak konfliktusok, a terv azonban megvalósulni látszik, hiszen az elmúlt időszakban a Dobos Tamás nevével fémjelzett Debreceni Polgárőség és a felsőjózsai polgárőrök is beolvadtak a DPE-be, amely mára mintegy 250 taggal bír. Tegyük hozzá, a 24 órán belül „hadra fogható” emberek száma körülbelül 60-70. Molnár Miklós szerint – figyelembe véve a bűnügyi statisztikákat – elsősorban a Tócóskertben, a Fényesudvarban, a Kerekestelepen és a Lencz-telepen szorulnának további erősítésre.

– Értelmetlen volna tagadni, hogy a jelentkezők közül csak minden negyedik válik be hosszú távon, hiszen munka és család mellett gyakran nincs idő. A követelményeknek sem képes bárki megfelelni, azok pedig, akiket túlságosan megrészegít az egyenruha, és a polgárőri tevékenység címén valójában seriffkedni szeretnének a villamoson, eleve kíméljenek – jegyezte meg az elnök, leszögezve: tagjaik jelentős része azért csinálja, mert örömöt okoz számukra a köz javára végzett munka. Meglévő feladatai mellett a DPE-nek a télen az egyedül élő, idős emberekre is oda kell figyelnie.

– Tavaly mintegy 40 címet kaptunk az önkormányzattól, idén ez növekedhet. Zömmel kertségekben élő öregekre kell gondolni, akik télen betegségeik, gyenge fizikumuk következtében veszélybe kerülhetnek – mutatott rá Molnár Miklós. Hozzátette: a hajléktalanok esetében – amennyiben kihűlés fenyeget – szólnak a helyi ellátószervezet (ReFoMix) munkatársának, akik gondoskodnak a továbbiakról.

Mint megírtuk, az országos polgárőrszövetség idén a DPE-nek ítélte a megyei legjobb polgárőrségének járó díjat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában