Helyi közélet

2013.10.16. 13:27

Stílusok, technikák kavalkádja

Debrecen – Nemzedéki és műfaji-stílusbeli változatosság jellemzi az őszi tárlat 2013-as anyagát.

Debrecen – Nemzedéki és műfaji-stílusbeli változatosság jellemzi az őszi tárlat 2013-as anyagát.

Igen szerteágazó a megyei, debreceni kortárs képzőművészeti körkép. Egy latin mondás és egy latin szó adja vissza a kiállítás lényegét. Nevezetesen: Ars longa, vita brevis – A művészet hosszú, az élet rövid. Ez lehet az oka, hogy a több évtizedet (fél évszázadnál is hosszabb ideje) átfogó tárlat színeváltozások után is vonzza az alkotókat – fogalmaz Cs. Tóth János művészeti író a Naplóhoz eljuttatott ismertetőjében.

Mint írja, százat is meghaladta a jelentkező művészek száma, közülük csupán 62 alkotótól mutatnak be kompozíciót a debreceni Belvárosi Galériában. Vélhetőleg az örökkévalóság, az állandóság iránti vágy hajtja a műveket beküldő alkotókat a véges emberi léttel szemben. A latin szó, amit meg kell nevezni – tolerancia –, mint összekötő fogalom a kortárs kiállítók közötti viszonyban. Az őszi tárlat aktualitásával számos művésznek nyújt tematikában, technikában, világlátásban és képzőművészeti stílusban megmutatkozási lehetőséget, mivel a hivatásos és rendszeresen kiállító, mondhatni befutott művészek mellett hagyományosan jelen vannak az úgynevezett amatőr alkotók is. Az utóbbiak számára különös biztatást jelent egy-egy ismert mester mellett kiállítani. Burai István festőművész beszélt arról, milyen komoly ösztönzést adott számára egykoron Holló László mellett látni festményét az őszi vernisszázson. Vajon V. Szabó Ildikó is így fog-e emlékezni évtizedek múltán, hiszen most nem hivatásos alkotóként Burai mester mellett van a festménye.

A közönség a modern képzőművészet gazdag világát ismerheti meg, olyat, mint a kor, amiben élünk: derűs és lehangoló, kritikus és optimista, harsány és letisztult. Ebbe a különös és szellemi izgalmat hordozó világba enged bepillantást az őszi tárlat a maga sokszínűségével – mutat rá Cs. Tóth János, akinek sorai bővebben a csütörtöki Naplóban olvashatók.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában