Helyi közélet

2013.10.17. 14:13

Romlandó a nyelvünk, pedig egyedülálló

Debrecen - Nem tanítják meg beszélni, előadni a jogászokat, a papokat, a kommunikáció szakosokat, még a tanítókat sem.

Debrecen - Nem tanítják meg beszélni, előadni a jogászokat, a papokat, a kommunikáció szakosokat, még a tanítókat sem.Nem készültem beszédtanárnak – különös kezdőmondat ez olyasvalaki szájából, aki ma a közmédiában dolgozókat oktatja szép magyar beszédre. Egy rossz irányba dőlő kosárpalánk és a gyermekkori raccsolás mutatott irányt Ozsváth Sándor életpályája felé, aki a Belvárosi Beszélgetések programsorozat első vendégeként hívta fel a figyelmet, hogy nyelvünk romlékony és csak kevesek kezében van jó "tartósítószer" annak ellenére, hogy egykor a szónokok országa voltunk.

Raccsbölcsőjű karrier

– A Református Gimnázium tanulójaként sportban és a versmondásban voltam erős, aztán egy rámdőlő kosárpalánk döntött helyettem. Versenyeken figyeltem meg, hogy a legkomolyabb témájú költemények alatt is elmosolyodnak néhányan a hallgatóságból, mígnem valaki felvilágosított: raccsolok. A nyelvművelésről annyit tudtam, hogy élt egykor egy Démoszthenész nevű szónok, aki hibáit kavicsokkal a nyelve alatt igyekezett javítani, miközben túlkiabálta a tenger moraját. Az akkoriban megjelenő Amodent fogkrém gömb alakú kupakja épp alkalmasnak tűnt az "r"-betűim tökéletesítésére – kezdte élettörténetét a Tanár Úr, aki később az felsőfokú tanulmányai kezdetén döbbent rá, hogy nincs Magyarországon beszédoktatás.

 

– Tehát nem tanítják meg beszélni, előadni a jogászokat, a papokat, a kommunikáció szakosokat, még a tanítókat sem, pedig a gyermekek tiszta beszédét alapozhatná meg a szavakat kimérten és szépen ejtő, változatosan használó osztályfőnök. Ahogyan az állatok alkalmazkodnak környezetükhöz, úgy mi emberek is fölvesszük mikroközösségünk stílusát. Szabolcsiként én aztán tudom milyen állat a "láu", a hajdúságba kerülve pedig gyorsan rögzült a "szíparcú" jelző is – mondta.

A példaképek sem jók

Ilyen irányadók a médiában hallottak is. Sajnos kivetnivalót nem csupán a viszonylag gyorsan cserélődő kereskedelmi médiamunkások kommunikációjában találunk, tisztelet a kivételnek. Hangfelvételek nyomán kiderült: 760 "mikrofonforgatóból" 500 teljesen vagy majdnem alkalmatlan munkájára. Amíg éltek és az oktatásban tevékenykedtek Montágh Imréhez vagy Fischer Sándorhoz hasonló világító oszlopok, addig volt mihez igazodni – vélekedik Ozsváth Sándor.

Az MTVA megalakulásakor végzett vizsgálat arra is rávilágított, hogy alig van hadra fogható tanító – emelte ki – végül 14 társammal együtt kezdtük meg az oktatást.

Romlik a nyelvünk, pedig erre Kodály Zoltán, már 76 éve felhívta a figyelmet. A magyar nyelv rengeteg magánhangzójával, többjelentésű szavaival és dallamosságával európaszerte egyedülálló, amit többek között az okoz, hogy míg a legtöbb népnél a bal agyfélteke irányítja a jobbat, addig nálunk ez épp fordítva van. Ezt a különleges nyelvet érdemes megtisztelni azzal, hogy megtanuljuk helyesen és tisztán használni.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában