Helyi közélet

2013.10.16. 09:27

Mit a pörkölt mellé?

Kaba - Tarhonyával, tésztával vagy akár nokedlivel is kiváltható a drága burgonya.

Kaba - Tarhonyával, tésztával vagy akár nokedlivel is kiváltható a drága burgonya.

Szakemberek szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a jövő év elejére akár 300 forint legyen egy kiló burgonya fogyasztói ára. Ezt látszik alátámasztani, hogy az elmúlt egy-másfél hétben 130-ról 170-190 forintra szaladt fel az ára, és a folyamatnak még az elején vagyunk. - A tavalyi 40 tonnával szemben idén jó, ha 30 tonnát be tudunk takarítani hektáranként - tájékoztatta a Naplót Riskó Mihály, a Kabai Burgonyaszövetkezet elnöke.

A folyamatos drágulás mellett szól az is, hogy most nincs olcsó import, ami letörhetné az árakat, hiszen a lengyeleknél, a franciáknál, a németeknél és a hollandoknál is kevés burgonya termett. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a határ mégsem lehet a csillagos ég, hiszen egy ponton túl a fogyasztók végiggondolják, hogy mivel ehetnék a pörköltet a drága krumpli helyett. A lehetőségek tárháza széles, a rizstől a tarhonyán át a tésztákig vagy a nokedliig számos alternatíva kínálkozik.

Riskó Mihály arra számít, hogy legfeljebb a jövő év elejéig tart ki az újkrumpli. Ők egyébként az összes termésüket belföldön értékesítik.

HBN-PA


Hajdú-Bihar - A fogyasztók többsége annyit vásárol belőle, amennyi elfér a szatyrában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában