Helyi közélet

2013.10.28. 13:33

Kitartott az enyhe idő

Debrecen - Klasszikus vénasszonyok nyara-típusú időjárásban volt részünk az elmúlt héten.

Debrecen - Klasszikus vénasszonyok nyara-típusú időjárásban volt részünk az elmúlt héten.

Október negyedik hetében is kitartott az átlagosnál jelentősen enyhébb idő. A kellemes, már-már késő nyárias hőmérsékletű periódusban csapadék sem akadályozta a mezőgazdasági munkákat.

Nem ritkaság

Klasszikus vénasszonyok nyara-típusú időjárásban volt részünk az elmúlt hét során a keleti országrészben. Annak ellenére, hogy a napállás már a februárival megegyezően alacsony, az évnek ebben a szakában nem ritkaság, hogy akár nyári nap, azaz 25 fok feletti csúcshőmérséklet alakuljon ki térségünkben. A száraz, frontoktól mentes, csendes időszakban sokat sütött a nap. A csillagászatilag lehetséges értékhez képest 70-80%-os relatív napfénytartamot regisztráltunk, összességében 40-45 órás összegekkel. A sok napsütés hatására a nappali órákban jellemzően 22-25 fok között alakult a hőmérséklet csúcsértéke.

A nyári napok száma általában 1-2 volt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a legmelegebbet, 25,8 °C-ot október 23-án mértük Nyírtura állomáson. A hajnalok ugyancsak enyhébbek voltak úgy az ilyenkor megszokottnál, mint a megelőző időszak értékeinél, átlagosan 6-11 fok között ingadozott a legalacsonyabb hőmérséklet. A napi középhőmérséklet ennek megfelelően szintén magasan, 14-18 fok között alakult, mely 5-7 fokkal haladja meg a sokéves átlagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában