Helyi közélet

2013.10.16. 10:00

Itt a "vénasszonyok nyara"

Debrecen - Ha kitart még az enyhe idő, akkor az elvetendő őszi búza fejlődése megfelelő lehet.

Debrecen - Ha kitart még az enyhe idő, akkor az elvetendő őszi búza fejlődése megfelelő lehet.Az október eleji, korai fagyokat követően gyökeres változás állt be időjárásunkban. A hónap második hetében erőteljes melegedés zajlott, és kis mennyiségű csapadék is hullott.

Áthúzódó hideg

A hónap első hetének szokatlanul korai fagyos eseményei áthúzódtak az elmúlt hét elejére is, hétfőtől szerdáig hajnalonként még előfordult fagy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állomásain egyaránt. Ennek mértéke a korábbiaknál már gyengébb volt, de még így is többnyire -1–-4°C között alakult. Szerdára inkább csak a talaj mentén süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet rövid időre. A napi csúcshőmérséklet már a hét elején is szinte mindenütt 20 fok felett alakult, majd a hét közepi átmeneti csökkenés után a hét végére igazi „vénasszonyok nyara” alakult ki, sokfelé 25 °C feletti értékekkel.

Főként 11-12-én emelkedett magasra a hőmérő higanyszála, nem egy helyen a sok napsütés és a délkeleties légáramlás hatására 27-29 fokos meleget is mérhettünk. A térségben átlagosan 1-3 nyári-, azaz legalább 25 fokos maximumhőmérsékletű napot regisztráltunk. Az elmúlt héten a legmelegebb szombaton volt Körösszakál körzetében, kerekített 29 fokkal.

Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában