Helyi közélet

2013.10.08. 11:42

Folytatódik a „Nyitott Bíróságok” program Hajdú-Biharban

Debrecen - Több mint 5 ezer diák vett részt Hajdú-Bihar megyében az előző tanév során a „Nyitott Bíróságok” programsorozat rendezvényein.

Debrecen - Több mint 5 ezer diák vett részt Hajdú-Bihar megyében az előző tanév során a „Nyitott Bíróságok” programsorozat rendezvényein.

A Debreceni Törvényszék és az öt járásbíróság, a Debreceni Ítélőtáblával karöltve csatlakozott az OBH kezdeményezéséhez.

A sokrétű program gerincét az a csaknem 150 jogi ismeretterjesztő előadás alkotta, melyekre többnyire osztályfőnöki óra keretében került sor a megye középiskoláiban.

A bírák és titkárok az iskolák kérésének megfelelően az igazságszolgáltatás rendszeréről, a bírói hivatásról beszéltek, azonban a legnagyobb sikere a gyakorlatból vett példákkal tarkított büntető-, szabálysértési-, és polgári jogi előadásoknak volt.

Hatalmas érdeklődés övezte a tavasszal, a Debreceni Ítélőtábla épületében tartott két perszimulációt is, ahol egy büntető-, valamint egy polgári per menetébe nyerhetett bepillantást 325 debreceni diák. A perszimulációt a Hajdúböszörményi Járásbíróság bíráinak közreműködésével hajdúböszörményi fiatalok adták elő. A Püspökladányi Járásbíróság háromnapos rendezvényén a tanulók a bíróság épületét bejárva egy mini tárlaton a bíróság történetével is megismerkedhettek és végignézhettek egy perszimulációt is.

A Hajdú-Bihar megyei középiskolák kapcsolattartó tanárai szintén nagy sikerről számoltak be azon az összejövetelen, amelyre a napokban került sor a Debreceni Törvényszéken. Dr. Kahler Ilona, a Törvényszék elnöke debreceni középiskolák képviselőivel találkozott, a megbeszélésen egyaránt szó volt az eddig szerzett tapasztalatokról és a mostani iskolaévre tervezett programokról.

A Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla népszerű programsorozata az új tanévben immár a korábbinál is bővebb tematikával folytatódik: a bírák a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatóival együtt az ősz folyamán pályaorientációs előadásokat tartanak elsősorban 11. osztályos tanulóknak.

Debreceni Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában