Helyi közélet

2013.10.01. 10:04

Debrecen nem lesz „piásváros”

Debrecen - Ha a közgyűlés megszavazza az új rendeletet, tilos lesz közterületen alkoholt fogyasztani.

Debrecen - Ha a közgyűlés megszavazza az új rendeletet, tilos lesz közterületen alkoholt fogyasztani.Az utcai alkoholizáláson túl a szeszes ital árusítását és az üzletek éjszakai nyitva tartását is pontosabban szabályozná az az új rendelet, melytől az alkotók a „kellemetlen, zavaró hatások” csökkenését és a „lakosság és a városunkba látogatók komfortérzetének” növekedését várják. Mint dr. Gulyás Tünde igazgatási osztályvezető előterjesztéséből kiderült, osztályához és a közterület-felügyelethez is sok panasz érkezik. „A lakosságot elriasztja a közterületen tartózkodó részeg emberek látványa, különösen kifogásolják a lakók az ezzel kapcsolatosan felmerülő járulékos problémákat, így az esetleges garázda jellegű magatartásokat, a közterület bepiszkítását. Hatványozódnak a nehézségek, ha ezek a köznyugalmat sértő cselekmények nevelési, oktatási intézmények, turisztikai látványosságok környékén valósulnak meg.” Az önkormányzat pedig jelenleg eszköztelen. De miért is?

Alkotmányellenes

Még 2008-ban fogadták el a köznyelvben csak „külvárosi szesztilalomként” közismertté vált rendeletet, mely kimondta, szabályt sért, akinek az üzlete – a mentesített területeken kívül – szeszes italt árusít 22 és 6 óra között, illetve lakóházak közelében lévő szórakozóhelyek esetén, egyáltalán nyitva tart az említett időszakban – ez többé-kevésbé még ma is él, csak nem tartják be rendesen.

Később ehhez jött még, hogy szabályellenessé tették a közterületi alkoholfogyasztást. Tavaly áprilisban azonban „bekavart” a helyi rendeletnek az új szabálysértési törvény, amiben „elfelejtették” meghatározni a közterületen történő szeszes-

ital-fogyasztással kapcsolatos szabályokat. De, legalább az önkormányzati rendeletek sem tölthették ki ezt az „űrt”. Ekkor, hogy azért mégse lehessen szabadon részegeskedni az utcán, több városban – köztük Debrecenben is – azzal pótolták a joghézagot, hogy a közterületi szeszesital-fogyasztást tiltott, közösségellenes magatartássá nyilvánították. Igen ám, de erről a módszerről az Alkotmánybíróság néhány hónap elteltével, pontosabban 2012. november 12-ei ülésén kimondta: alkotmányellenes. Január elsejével tehát megint kivették az eszközt az önkormányzatok kezéből.

A régi nem jó

Ez így volt egészen addig, amíg az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával a szabálysértési törvényt is kiegészítették, s így szeptember 1-je óta már „megvalósítja a »szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése« elnevezésű szabálysértési tényállást az is, aki törvény, kormányrendelet mellett önkormányzati rendeletben meghatározott tilalmat szeg meg”. A régi önkormányzati rendelettel azonban nem lehet kitölteni a törvény nyújtotta „teret”, ezért van szükség az új szabályozásra.

Változások

A rendelettervezet elfogadását követően tilos lesz a közterületi alkoholfogyasztás ott, ahol az éjszakai szeszesital-forgalmazást is tiltják, például a trafikokban is. Aki mégis alkoholizálna, az szabálysértést követ el. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának „fő szabályai” ugyan nem változnak, ám annyival kiegészülnek, hogy a szórakozóhelyek bármely (!) nyílászárójától legalább 20 méterre kell lennie a lakóházaknak, különben 22 órakor záróra. A boltok nyitva tartásába pedig mostantól nem „szólnak bele”, csak a szeszes italok éjszakai forgalmazását tiltják meg.

Az új szabályozásról a csütörtöki közgyűlésen szavazhat a képviselő-testület.

HBN–FÁ


Hol nem lehet majd?

A rendelet-tervezet szerint a kiskereskedelmi üzletekben 22 óra és 6 óra között tilos szeszes italt árusítani a Móricz Zs. körút - Benczúr Gy. utca – Hadházi út – MGM vasúti átjáró – az MGM vasúti átjáró és a Futó utca közötti szerviz út – Futó utca – Káka utca - Sámsoni út - Budai Nagy A. utca - Hétvezér utca - Diószegi út – Borzán G. utca – Alma utca – Leiningen utca – Pöltenberg utca – Gázvezeték utca – Vértesi út – Tiszalöki vasútvonal – Vezér utca – Doberdó utca – Kartács utca – Móricz Zs. körút által körülhatárolt területen és a határoló utcák mindkét oldalán, továbbá Felsőjózsa és Alsójózsa városrészekben. Tehát itt érvényes a közterületi „szesztilalom" is.


A közteresek zsebébe

A szeszesital-árusításra vonatkozó szabályok megszegése és a tiltott közterületi szeszesital-fogyasztás miatt kiszabott szabálysértési bírság a központi költségvetés, a közterület felügyelő által kiszabott helyszíni bírság a Debreceni Közterület Felügyelet bevételét fogja növelni.


Sokakat bírságoltak

A közgyűlési előterjesztésből kiderült, a tiltott, közterületen történő szeszesital-fogyasztás 2012. április 15-e előtt nem elhanyagolható mértékben növelte a szabálysértési statisztikákat. 2011-ben 653, míg 2012 januárjától április közepéig 190 esetben indult szabálysértési eljárás. Az azóta alkotmányellenesnek minősített rendelet hatálya alatt 2012 júliusától az év végéig közterületen történő szeszesital-fogyasztás miatt, a Debreceni Közterület-Felügyelet 213 esetben intézkedett, a jegyző 27 esetben szabott ki közigazgatási bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában