Helyi közélet

2013.10.09. 17:43

Csaknem 400 kémény használatát tiltották be megyénkben

Debrecen - Idén három mérgezésről értesül a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Debrecen - Idén három mérgezésről értesül a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek. Idén megyénkben eddig nyolc alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit kéménytüzekhez, háromszor pedig szén-monoxid-mérgezésről szólt a bejelentés, szerencsére ezek nem voltak tragikus kimenetelűek – adta hírül a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Betiltották a használatát

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kirendeltségeinek hatósági osztályai számos kémény használatát tiltották meg a megyében, ebben az évben eddig 377-et. Ezen belül a debreceni kirendeltség 153-at, a hajdúnánási kirendeltség 135-öt, Püspökladány körzetében pedig 89-et.

Baj esetén azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon! – hívták fel a figyelmet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában