Helyi közélet

2013.10.17. 15:19

Audi-beruházás - Megkezdődött a vesztegetéssel vádolt természetvédő pere Debrecenben

Debrecen, 2013. október 17., csütörtök (MTI) - Tagadta bűnösségét a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke csütörtökön a Debreceni Törvényszéken. Zs. Ferenc ellen - a győri Audi-beruházással kapcsolatban - társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által elkövetett vesztegetés miatt indult eljárás.

Debrecen, 2013. október 17., csütörtök (MTI) - Tagadta bűnösségét a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke csütörtökön a Debreceni Törvényszéken. Zs. Ferenc ellen - a győri Audi-beruházással kapcsolatban - társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által elkövetett vesztegetés miatt indult eljárás.

Zs. Ferenc a TTT nevében a bíróságon támadta meg a győri Audi-gyár környezethasználati engedélyét, a vádirat szerint azonban eközben az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt a céggel.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata felidézi, hogy az autógyártó leányvállalata 2010 nyarán kötött megállapodást a kormánnyal arról, hogy Győr környékén földterületeket vásárol, és egy napi ötszáz személygépkocsi gyártására alkalmas gyárat létesít.

A beruházás Natura 2000 besorolású természetvédelmi területet érintett, ezért a cégnek be kellett szereznie egy úgynevezett egységes környezethasználati engedélyt. A cég emellett azt is vállalta, hogy 650 millió forint kompenzációt fizet a magyar államnak. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség első fokon 2011 februárjában megadta az engedélyt.

A vádirat szerint a vádlott két közmeghallgatáson már hangsúlyozta aggályait a beruházással kapcsolatban, és az engedély megadása után az általa elnökölt nonprofit szervezet fellebbezést jelentett be az elsőfokú határozattal szemben.

Ezután vette fel a vádlottal a kapcsolatot a beruházó, 2011. március végén személyes megbeszélést is tartottak, amelyen a beruházó képviselői a fellebbezés okát firtatták. Az ügyészség azt állapította meg, hogy már ezen a találkozón szóba került egy 30-35 milliós támogatás, amelynek fejében a TTT visszavonná a fellebbezését.

2011 áprilisában a másodfokú hatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasította a TTT fellebbezését. A felek két héttel később ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy folytassák a támogatási szerződéssel kapcsolatos megbeszélésüket. A találkozó másnapján a TTT felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú határozattal szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz.

A beruházó képviselői és a vádlott között újabb találkozó volt. Zs. Ferenc a vádirat szerint egy, a természetvédő szervezetet érintő 400 milliós projektre hivatkozva ekkor azt mondta, "a projekt értékének fele összegéért, mintegy 200 millió forint ellenében megegyezés születhet a felek között". Több egyeztetés és több verzió után május végén végül alá is írták a támogatási szerződést, amelyben a cég 200 millió forintos támogatást vállalt, öt évre lebontva. Az első 72 millió forintos részletet a beruházónak három napon belül kellett volna megfizetnie.

Az aláírás után Zs. Ferenc a TTT tagjainak értesítése nélkül - áll a vádiratban - visszavonta a felülvizsgálati kérelmet, és kérte az eljárás megszüntetését. A bíróság két napra rá ennek eleget tett, a döntés július elején jogerőre is emelkedett. Az ügyészség szerint a felülvizsgálati kérelem visszavonásának feltétele a jogtalan előny megfizetése volt.

A beruházó nem kezdte el a támogatási szerződésben vállaltak teljesítését, nem fizette ki az első 72 millió forintos részletet sem, hanem feljelentést tett.

Zs. Ferenc a vádirat ismertetése után az első tárgyalási napon semmit nem ismert el abból, amit vádirat tartalmaz, és kijelentette, hogy nem követett el bűncselekményt. Az eljárás tanúmeghallgatásokkal folytatódik a Debreceni Törvényszéken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában