Helyi közélet

2013.10.17. 11:24

A nyílt hozzáférés hete

Debrecen - Az Open Access Week 2013. október 21-25. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a „nyílt hozzáférés hetét”.

Debrecen - Az Open Access Week 2013. október 21-25. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a „nyílt hozzáférés hetét”.

A program középpontjában a tudományos kommunikáció új modellje áll. A kezdeményezéshez ebben az évben is csatlakozik a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az egyetem oktatóinak közreműködésével kerekasztal-beszélgetéseken vitatják meg a hazai – ezen belül a debreceni – eredményeket.

A tudományos szakirodalom nyílt hozzáférésének eszméje 2002-ben a Budapest Kezdeményezéssel indult világhódító útjára. A kutatók által megfogalmazott gondolat mozgalommá nőtte ki magát, sőt mára egész iparág és sokrétű szolgáltatás is épült az új publikációs modell köré. A kutatók nyíltan elérhető folyóiratokban publikálnak, illetve cikk-eljárási díj megfizetésével biztosítják az ingyenes online elérést minden érdeklődő számára.

A nyílt hozzáférés hete alkalmat kínál arra, hogy a kutatói társadalom és a tudományos kommunikációs folyamat további szereplői gyarapítsák ismereteiket az open access előnyeiről, megosszák egymással tapasztalataikat és aktív részesei legyenek a tudományos publikálás új rendszerének.

Hazai képviseleti szerveként a HUNOR (HUNgarian Open Repositories) célul tűzte ki a nyílt hozzáférés itthoni gyakorlatának elterjesztését. Az oktatási és kutatási intézmények nyílt hozzáférést támogató tevékenységei közé tartozik a nemzetközi open access programokban és projektekben való aktív részvétel is. Nagyszerű példáját adja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi jelenlétének a DART-Europe (www.dart-europe.eu), amely számos magyar egyetem (Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) elektronikus archívumából teszi kereshetővé és nyíltan hozzáférhetővé a doktori disszertációkat.

A rendezvénysorozat debreceni eseményei:

Szakmai Kávéház: Kutatók a nyílt hozzáférésről

Időpont: 2013. október 22. kedd 10 óra

Helyszín: DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtár 3. emelet (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Meghívott vendégek:

Debreczeni Attila egyetemi tanár

Fésüs László akadémikus, egyetemi tanár

Gáspár Vilmos egyetemi tanár

Mátyus László egyetemi tanár

Open Access: A tudósok tere - előadás és beszélgetés a nyílt hozzáférésről és az iDEa szolgáltatásról

Időpont: 2013. október 22. kedd 14 óra

Helyszín: DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtár 3. emelet (Debrecen, Egyetem tér 1.)

További információk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában