Helyi közélet

2013.09.06. 11:29

Vaddisznópörkölt a menzán?

Debrecen - A vadhúst is bevonnák a közétkeztetésbe – legalábbis erről a lehetőségről beszélt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára néhány napja egy zalai vadászati évnyitón.

Debrecen - A vadhúst is bevonnák a közétkeztetésbe – legalábbis erről a lehetőségről beszélt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára néhány napja egy zalai vadászati évnyitón.

Jó ötletnek tartja a felvetést dr. Lugosi Anna, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház belgyógyász diabetológus orvosa.

– Szigorúan ellenőrizni kell a vadhúst, hiszen fertőző kórokozókat hordozhat, de ha egészséges, akkor jobb élettani hatású, mint a háziállatoké, mert kevésbé zsíros, inkább színhús. Igaz, magasabb a purin tartalma is; ez egy olyan anyag, ami kikristályosodik és lerakódik az ízületekben, lényegében köszvényt okozva. Azonban fiatal korban ez még nem vezet betegséghez, de egy felnőttnek is nagyon sok vadhúst kell megennie, akár heti többszöri adagot is, hogy az hozzájárulhasson a probléma kialakulásához – mondta az orvos.

A debreceni közétkeztetésben is jelentős részt vállaló Sodexo szakemberei első hallásra nehézkesnek, de nem elvetendőnek tartják az ötlet megvalósítását.

„A leginkább kérdéses terület a közegészségügyi háttér, amely valószínűleg igen szigorú követelményeket igényelne. Fontos tényező az is, hogy milyen áron lehetne beszerezni a húst. Elkészítési szempontból pedig igen hosszadalmas és magas a hőkezelési igénye, továbbá, mivel az ízvilága eltérő a megszokottól, speciális fűszerezést igényel és nem biztos, hogy közkedvelt lenne a gyermekek körében” - vélik.

Ugyanakkor a Sodexonál nem zárkóznak el a vadhús étlapra kerülésétől, úgy vélik, havonta egyszeri alkalommal be lehetne illeszteni a menübe pörkölt, tokány, vadas vagy húspástétom formájában..

MTI, HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában