Helyi közélet

2013.09.26. 14:16

Tanulással a jobb esélyért

Hajdú-Bihar - Átlagosan kétszeres a túljelentkezés az átképző tanfolyamokra.

Hajdú-Bihar - Átlagosan kétszeres a túljelentkezés az átképző tanfolyamokra.Ez év augusztus 31-ig 88 képzés indult megyénkben a Munkaügyi Központ támogatásával, 1827 fő bevonásával. Átlagosan kétszeres a túljelentkezés a tanfolyamokra – tájékoztatta lapunkat dr. Mező Barna, a HBM Kormányhivatal Munkaügyi Központjának (MK) igazgatója.

Mivel a képzések különböző szintű végzettséghez vannak kötve, legnehezebb helyzetben nyilvánvalóan azon nagyszámú álláskeresők vannak, akik nem végezték el az általános iskola nyolc osztályát. A fenti időszakban számukra 18 képzést szervezett – többek közt motorfűrész-kezelő, gombatermesztő, faiskolai munkás szakmákban – a MK; ebből érdeklődés hiányában 7 maradt el. Tavaly és idén nem indult felzárkóztató képzés, mely az általános iskola befejezésére irányult volna.

Az oktatást végző intézményeknek pályázniuk kell ahhoz, hogy a képzéseiken való részvételt a MK támogassa. A 2013. II. félévi tanfolyamok esetén a tavaszi pályázati felhívásban a kurzusok tervezett indításaként június 17 – augusztus 31-i dátum szerepelt. Jelenleg a MK debreceni kirendeltségén tucatnyi tanfolyamot október-novemberi kezdéssel hirdetnek. Dr. Mező Barna igazgató arra a kérdésünkre, hogy csúszásban van-e a képzések indítása a tervezetthez képest, és ha igen, mi ennek az oka, annyit válaszolt: a MK a tanfolyamokat „a munkaerőpiaci helyzet és a pénzügyi források függvényében folyamatosan indítja”.

Képző helyeknél érdeklődve némi tanácstalanságot tapasztaltunk: volt, akinek a tanfolyama a tervezett időszakban elindult; más arról panaszkodott, semmilyen információt nem kap meghirdetett képzései kapcsán, pénzügyi takarékosságot sejtve a háttérben; megint más elmondta, hogy az OKJ változása miatt a határidőt december 31-re módosították, de több végrehajtási rendelet hiányzik még, ezekre kell várni.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában