Helyi közélet

2013.09.19. 18:15

Pusztán csak szóbeszéd?

Hortobágy - Naponta érkeznek hírek „földosztogatásról” a Hortobágyon, amit hivatalosan cáfolnak.

Hortobágy - Naponta érkeznek hírek „földosztogatásról” a Hortobágyon, amit hivatalosan cáfolnak.

Legutóbb olyan információ jutott szerkesztőségünk birtokába, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) augusztus 31-el azonnali hatállyal felmondta a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft.-vel kötött haszonkölcsön szerződést, így azt a földet is magángazdák kaphatják bérbe. Ez pedig azt jelentheti, hogy a kft. több ezer állata legelő nélkül marad, illetve mintegy 240 dolgozójának kerülhet veszélybe a munkahelye. A bérleti szerződésre vonatkozó értesülésünket Szilágyi Gábor a HNPI igazgatója nem cáfolta, de pontosított. Eszerint augusztus 31-i hatállyal 4 ezer 144 hektárra vonatkozóan mondták fel a nonprofit kft.-vel fennálló szerződését, további 910 hektárra pedig 2013. december 31-el.

A fennmaradó, közel 11 ezer hektárnyi termőföld a folyamatban lévő, öt éves AKG időszak (agrár-környezetgazdálkodási támogatás) végéig, vagyis 2014. augusztus 31-ig a kft. használatában marad. A HNPI és a kft. között fennálló szerződés jövő év végén egyébként is lejár. A HNPI ezt követően is biztosítani fogja az alapfeladatok ellátásához, így az őshonos állatállomány fenntartásához is szükséges földterületeket a nonprofit kft. részére.

- HBN-ÉP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában