Helyi közélet

2013.09.30. 13:42

Nem ünnep az önkormányzati nap

Debrecen - Önkormányzati jogokat idéztek a szocialisták Kósa Lajos 2009-es nyilatkozatából.

Debrecen - Önkormányzati jogokat idéztek a szocialisták Kósa Lajos 2009-es nyilatkozatából.

Nincs mit ünnepelni a Helyi Önkormányzatok Napján – nyilatkozta közös sajtótájékoztatón Nagy Józsefné, a Baloldali Önkormányzati Közösség megyei elnöke és Csige Tamás, az MSZP megyei közgyűlési frakciójának vezetője.

Az ünnepre az Országgyűlés 2000-ben nevezte ki a szeptember 30-át, annak a tiszteletére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon. A polgármesterek közleménye szerint a Fidesz az elmúlt három évben gyakorlatilag megszüntette az önkormányzatiságot. A szocialista képviselők idéztek Kósa Lajos 2009-es nyilatkozatából, amelyben az akkor még ellenzéki Fidesz alelnökeként azért hívta a jelenlévőket tüntetésre, hogy közösen demonstráljanak a véleményük szerint az utóbbi 20 év legveszélyesebb költségvetése ellen.

Az önkormányzatok akkor felsorolt jogainak tizenkét pontját kérte számon hétfőn a két polgármester, akik kifejtették: az MSZP amennyiben 2014-ben kormányzati felelősséget kap, az alaptörvényben kívánja megjeleníteni, hogy az önkormányzás a település választópolgárai közösségének alapvető joga a kistelepülésen lakóktól a városiakig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában