Helyi közélet

2013.09.17. 17:18

Már van hová zárni őket

Debrecen - Míg tavaly összesen mintegy 2100, addig idén már több, mint 15 ezer menedékkérő érkezett hazánkba.

Debrecen - Míg tavaly összesen mintegy 2100, addig idén már több, mint 15 ezer menedékkérő érkezett hazánkba.

Most „mindössze” hétszáz menekült él a debreceni befogadóállomáson, de előfordult, hogy számuk az ezerkétszázat is megközelítette. Ennek pedig leginkább a Sámsoni út környékén élők itták meg a levét. A városban és a táborban is egymást érték a sokszor vérre menő konfliktusok, melyek júniusban tetőztek. Akkor egy nagyobb összecsapás után az afrikai menekültek egy részét elszállították. Azóta viszonylagos béke van. S úgy tűnik a helyzet tovább javulhat, pláne most, hogy a július 1-jével életbe lépett menekültügyi őrizetbevételhez a cívisvárosi táborban is készen áll az épület.

- Ez nem azt jelenti, hogy minden menedékkérő automatikusan oda kerül majd. Az őrizetet a menekültügyi hatóság egyéni elbírálás alapján rendelheti el - magyarázta Daragó Réka. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense hangsúlyozta: a jogszabályváltozás következtében a várakozások szerint év végére le fog csökkenni a megalapozatlanul menedéket kérők száma.

További érdekes részletek a Napló szerdai lapszámában!

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában