Helyi közélet

2013.09.20. 14:50

Két hétig igényelhető

Budapest - El kell készíteni és benyújtani a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmet.

Budapest - El kell készíteni és benyújtani a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmet.

Már csak két hete maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Érdemes figyelni

Szeptember 30-ig adhatják be áfa-visszaigénylési kérelmeiket azok a belföldi adóalanyok, akik áfa levonásra jogosultak és a másik tagállami beszerzéseik után a 2012-es adóévben legalább 50 eurónyi áfát fizetettek meg – közölte a MAZARS. Bár a külföldön megfizetett áfa visszaigénylése sokat egyszerűsödött mióta a kérelmeket a kérelmező adóhatóságához kell benyújtani, még mindig van mire figyelni. „Országonként külön-külön kérelmet kell beadni, és ezek ugyan formailag azonosak, mégis vannak országonkénti eltérések. Gyakori hiba például, hogy a kérelmező nem megfelelően részletezi a termékek és szolgáltatások beazonosítására szolgáló kódokat és ezért a külföldi adóhatóságok visszadobják a kérelmet” – mutat rá Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere. A szakember szerint ugyancsak nehézségek forrása lehet az adóhatóságokkal folytatott kommunikáció: már a kérelem benyújtásakor sem mindegy, hogy azt milyen nyelven tölti ki az adóalany, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb adóhatóság általában csak saját nyelvén hajlandó kommunikálni. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből, a kérelmet az adóhatóság elutasítja.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában