Helyi közélet

2013.09.23. 11:42

Éppen ideje a szigornak

Debrecen - A cégvezetők azzal egyetértenek, hogy a zsiványokat akarja kiszűrni a törvényalkotó, csakhogy...

Debrecen - A cégvezetők azzal egyetértenek, hogy a zsiványokat akarja kiszűrni a törvényalkotó, csakhogy...

Az új Polgári törvénykönyv kimondja, hogy jövő tavasztól egy vállalkozás vezető tisztviselője a teljes magánvagyonával is felel azért, ha bebizonyosodik róla, hogy egy szándékolt rossz döntésével harmadik félnek kárt okozott. Vajon mit szólnak a hajdú-bihari cégvezetők ahhoz, hogy nemsokára a tetőt is vihetik a fejük fölül?

Nagyon kellett

- Ez az intézkedés már nagyon kellett ahhoz, hogy a szürkegazdaság érdemben fehéredhessen. Lehet, hogy egy kicsit átestünk a ló túlsó oldalára, de nincs mese: a vállalatvezető igenis felelősséggel tartozik a döntéseiért! Aki az ezzel járó nyomást nem bírja, az ne vállalkozzon cégvezetésre - fogalmazott Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Horváth Sándor, az Autó Alfa Zrt. igazgatója szerint rossz lenne, ha a törvényt így vezetnék be, hiszen nem lehet egy kalap alá venni a csalárd csődöt elkövető bűnözőt, és a törvénytisztelő, de esetenként bizony hibásan döntő, és ezzel akár kárt is okozó cégvezetőt. - A zsiványok ellen (például akik fővállalkozóként alvállalkozók egész sorát hagyják a pácban)lépjenek fel a törvény erejével, ugyanakkor csak az nem hibázik, aki nem dolgozik - tette hozzá.

Kizártnak tartja

Czuprik András, a róla elnevezett autósiskola vezetője azzal kezdte, hogy az ő cégük kft., tehát elő nem fordulhat, hogy korlátlan felelősséget vállaljanak egy-egy hibás döntés kapcsán. Szerinte igaztalan is lenne egy botlásért teljes vagyonelkobzásra ítélni azt a vállalkozót, aki adott esetben hosszú évtizedek alatt teremtett egzisztenciát a saját és a munkatársai családjának. Szabó Miklós, a Tranzitker Zrt. vezérigazgatója is úgy véli, hogy a kizárólag pénzmosodaként funkcionáló vállalkozásokat ideje lenne kiszűrni, ugyanakkor a tisztességes, bár olykor rosszul döntő vállalkozóknak ne eshessen bántódásuk.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában