Helyi közélet

2013.09.16. 18:07

Elkészült a jövő háza

Debrecen - Oktatási-, kutatási- és bemutató célokat egyaránt szolgál a szuper energiatakarékos új épület.

Debrecen - Oktatási-, kutatási- és bemutató célokat egyaránt szolgál a szuper energiatakarékos új épület.

Nem fogyasztja, hanem inkább termeli az energiát a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán most elkészült, de hivatalosan még át nem adott Fenntartható Épületenergetikai Információs Központ.

Futurisztikus külső

A kétszintes, kocka alakú, meleg időben elhúzható alumínium árnyékoló lemezekkel teljesen beburkolt házról egy helyszíni bemutató során a tervező Ferenc Marcel építész elmondta: a 300 négyzetméternyi területen a legkorszerűbb gépészeti- és elektromos rendszereket alkalmazták. Kisméretű falazó anyagot használtak, melyre harminc centiméter vastag szigetelőanyagot borítottak.

A padlóban és a falakban is a fűtést és a hűtést szolgáló csőrendszerek futnak. A természetes megvilágítás érdekében nemcsak nagyméretű, jól záródó ablakokat alkalmaztak, hanem középen egy fénycsatornát is kialakítottak. A tetőre napcellákat helyeztek el. A majdnem nulla energiaigényű házba bevezették a távfűtést, de hőszivattyús rendszer is van.

Az épület olyan energetikai paraméterekkel rendelkezik amelyek jobbak, mint az Európai Unió legszigorúbb szabványa.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában