Helyi közélet

2013.09.10. 19:39

Adósság nélkül az új évben?

Budapest - Kósa bejelentése az önkormányzati adósság teljes átvállalására utal.

Budapest - Kósa bejelentése az önkormányzati adósság teljes átvállalására utal.

Jövőre indul a következő hétéves költségvetési ciklus az EU-ban, és az uniós fejlesztési programok megvalósítása kerülhet veszélybe, ha az adósságuk miatt az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztésekhez szükséges önrészt – mondta Kósa Lajos a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Debrecen polgármestere kedden a budapesti sajtótájékoztatóján.

Előzőleg arról beszélt, hogy a bankoknak lehetővé tették: ha az 5 ezer lélekszámnál nagyobb települések tartozásának 7 százalékát befizetik a központi költségvetésbe, úgy a teljes adósságot átvállalja az állam az önkormányzatoktól. Ám a pénzintézetek nemet mondtak, így tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy rendezhessék az önkormányzati rendszer még meglévő adósságát.

Sajtóhírek szerint a múlt héten a miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János Hódmezővásárhelyen azt mondta: heteken belül érdemi döntés születhet, ami egy teljesen új önkormányzati rendszer alapját jelenti. „Nulla állapotot" érhet el minden településen az adósságállomány. A kormány elképzelése szerint minden városnak és községnek gazdasági, fejlesztési terve lesz. Arról is beszélt, hogy a megyei jogú városok egyenként 10 milliárd forintot kapnának gazdaságfejlesztésre - elsősorban a helyi cégek, vállalkozások segítésére.

MTI-HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában