Helyi közélet

2013.08.05. 10:32

Rendeződne az emlékház sorsa

Hajdúhadház - Nem csak az Égerházi és Holló hagyatéknak adna otthont.

Hajdúhadház - Nem csak az Égerházi és Holló hagyatéknak adna otthont.

Emlékezetes, hogy 3 évvel ezelőtt óriási pusztítást végzett egy júniusi vihar a megye északi részén, melynek a város szülötte, Égerházi Imre festőművész emlékháza is áldozatul esett, az ott kiállított képeket, emléktárgyakat, valamint az épületben kialakított Holló László emlékszoba anyagát is új helyre kellett költöztetni.

Ideiglenesen a Földi János könyvtár és galéria raktáraiba kerültek, és azóta csak néhány kiállítás idején voltak láthatók. Néhány hónapja a Holló-rajzokat az önkormányzatnak adományozó dr. Újvári Zoltán professzor emeritus jelezte, visszakéri a műveket, ha nem tudnak megfelelő kiállítóhelyről gondoskodni a város vezetői.

Csáfordi Dénes polgármester nem cáfolta értesülésünket, de már biztató hírekkel tudott szolgálni. Elmondta, február végén adták be azt a városközpont rehabilitációs pályázatukat, melynek része az Égerház-emlékház teljes felújítása, illetve bővítése is.

Abból indultak ki, hogy a felújítással ne csak a képek, a páratlan hagyaték méltó, szakszerű és biztonságos elhelyezése oldódjon meg, hanem új feladatok ellátására is alkalmas legyen a ház. Gyermek és felnőtt alkotótáborok, hétvégi alkotónapok, rendhagyó művészeti órák, múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmassá tennék. Egyelőre mindez feltételes módban, de a polgármester bízik abban, hogy pozitív elbírálást kap pályázatuk a következő hetekben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában