Helyi közélet

2013.08.23. 12:46

Mégis lesz közoktatás Hajdúsámsonban

Hajdúsámson, 2013. augusztus 23., péntek (MTI) - Bár Hajdúsámson önkormányzata átadta a település egyetlen általános iskolájának fenntartási jogát a Hit Gyülekezetének, lesz állami közoktatás a városban, erre 475,4 millió forintot biztosít a kormány - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

Hajdúsámson, 2013. augusztus 23., péntek (MTI) - Bár Hajdúsámson önkormányzata átadta a település egyetlen általános iskolájának fenntartási jogát a Hit Gyülekezetének, lesz állami közoktatás a városban, erre 475,4 millió forintot biztosít a kormány - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

Lövei Tünde emlékeztetett: Hajdúsámson önkormányzata 2012. május 30-i határozatával döntött arról, hogy átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének. A hajdúsámsoni köznevelési feladat ellátásával kapcsolatos végleges megállapodást 2013. május 30-án írta alá az önkormányzat, a Hit Gyülekezete és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Annak érdekében, hogy a gyermekek számára a világnézeti semlegesség a köznevelésben is biztosítható legyen, az állam 8 osztályos állami iskolát kíván továbbra is fenntartani a településen - tette hozzá a sajtófőnök.

Tájékoztatása szerint a kormány a hajdúsámsoni állami köznevelés feltételeinek megteremtésére 475,4 millió forint átcsoportosításáról határozott.

Ebből a pénzből egy korábban is oktatási célokat szolgáló épület felújítása és bővítése folyik Hajdúsámsonban, így egy 12 tantermes, minden szabványnak és jogszabályi előírásnak maradéktalanul megfelelő állami iskola is rendelkezésre áll majd a településen. A bővítendő épületrészt felújították, a tanulók egy része szeptember 1-jén már ott kezdheti a tanévet 4 tanteremben, másik részük pedig egy szintén felújított, korábban is oktatási célt szolgáló, új bútorokkal berendezett iskolaépületben tanul majd addig, amíg épületbővítéssel a 8 új tanterem elkészül - ismertette a részleteket Lövei Tünde.

Megjegyezte: a szülők jelenlegi igénye szerint 89 tanuló kezdi meg a 2013/2014-es tanévet az állami fenntartású általános iskola 8 osztályában. A tanulók száma természetesen növelhető, amennyiben több gyermek kíván az állami iskolában tanulni.

Hamza Gábor, a település független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Hit Gyülekezete által működtetett iskolában 1190 gyerek folytatja, illetve kezdi meg a tanulmányait szeptember elején.

Az iskola 100 pedagógusából 15 ment át az állami iskolába. Az önkormányzat az állami oktatás támogatásáért a Jókai utcai és a sámsonkerti iskolaépületeket átadta állami használatba, ezek szeptembertől a debreceni Csapókerti Általános Iskola tagintézményeként működnek - tette hozzá a polgármester.

A hajdúsámsoni önkormányzata tavaly májusi döntése ellen, amellyel átadta a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének, a szülők egy csoportja és több szervezet is demonstrált. A határozatot a hajdú-bihari kormányhivatal megtámadta a bíróságon, a Debreceni Törvényszék pedig a felperes kormányhivatalnak adott igazat.

A Kúria idén márciusban hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék tavaly októberi ítéletét, amely megsemmisítette a hajdúsámsoni önkormányzatnak a helyi általános iskola fenntartói jogát átadó határozatát. A Hit Gyülekezete ismét beadta kérelmét az iskola átvételére a megyei kormányhivatalhoz, és az idei tanévtől működtetheti a volt önkormányzati iskolát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában