Helyi közélet

2013.08.18. 14:53

Megáldották a falu kenyerét Nyíracsádon

Nyíracsád - Kenyérünneppel és aratóbállal emlékeztek Szent Istvánra és az államalapításra Nyíracsádon.

Nyíracsád - Kenyérünneppel és aratóbállal emlékeztek Szent Istvánra és az államalapításra Nyíracsádon.

A nyírségi településen augusztus 17-én délután a helyi mazsorettek bevonulásával vette kezdetét az aratóbállal egybekötött III. Nyíracsádi kenyérünnep. Előző nap kisbíró dobolta ki a rendezvényt, s csalogatta a lakosokat a színpad elé. Szombat délután aztán a kellemes, nyárvégi napsütésben a Vécsey parkban érdeklődők népes serege gyűlt össze, akiket Sándor Edit, a művelődési ház vezetője köszöntött. A Himnusz közös éneklése után előbb Tasó László országgyűlési képviselő, majd dr. Nagy János polgármester mondott köszöntőt. Az ünnep alkalmából Katona Jánosné kapott elismerést, aki két évtizede, 1993 óta a községi vöröskereszt titkáraként végez odaadó önkéntes munkát.

Megszegték, megették

A köszöntőket követően az egyházak vezetői megáldották a falu kenyereit, s mondtak közös imát a vendégekkel A kenyéráldás után a helyi népdalkör arató dalokat, az ifjúsági citera együttes Szatmári dalcsokrot adott elő, Piránszki Nándor tanuló pedig az új kenyérről mondott verset.

Míg az este sztárvendégei, Erdős Fruzsina és Koroknai Árpád, az alkalomhoz illő dalokkal szórakoztatták az ünneplőket, addig megszegték, majd felszeletelték a falu kenyerét, amit a népviseletbe öltözött mazsorettek helyben termesztett főtt kukoricával kínáltak a közönségnek. A műsorszámokat követően pompás hintókon és szekereken kocsizhatták körbe az arra vállalkozók a falut. A kenyérünnep szabadtéri aratóbállal ért véget Nyíracsádon.

- HBN-KZE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában