Helyi közélet

2013.08.05. 17:16

Huzavona a szippantás körül

Debrecen - A rezsicsökkentés és az útdíj miatt megemelkedett a szippantott szennyvíz elszállításának költsége.

Debrecen - A rezsicsökkentés és az útdíj miatt megemelkedett a szippantott szennyvíz elszállításának költsége.

Szívnak a szippantás miatt! - címmel néhány napja megjelent írásunkra a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Főosztályának vezetője írásban reagált. (A szóban forgó cikkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a külterületen található Biczó István Kertet miért nem csatornázzák és ennek hiányában miért kell az ott élőknek nagyon magas szippantási díjat fizetni?)

Új számítási mód

Varga László erre vonatkozó reagálását az alábbiakban közöljük:

2013. január 1-től megváltozott a nem közművel (csatornával - a szerk.) összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás elszámolás rendje. Az új hulladékgazdálkodási törvény kötelezővé tette a kéttényezős díjrendszer bevezetését, így az alapdíj a vízszámlán kerül kiszámlázásra, míg az ürítési díjat  a helyszínen kell kifizetni és az az elszállítandó tényleges mennyiségtől függ.

Megváltoztak a feltételek

Ezen jogszabályi változások olyan szintű módosítást jelentettek a Debreceni Vízmű Zrt-nek amelyet - alapos elemzések után – nem tudott vállalni, és január 8-án a várossal kötött közszolgáltatási szerződését felmondta. A szerződésben rögzített 6 hónapos felmondási idő július 8-án járt le.

Ezalatt a város a szippantás további elvégzésére közbeszerzési eljárást írt ki, mely eredményesen zárult, a nyertes céggel a szerződést is aláírták.

Visszaléptek

Időközben azonban a július 1-től életbe lépett 10 százalékos rezsicsökkentés és az útdíj megváltoztatták a feltételeket, jelentős költségnövekedést jelentettek a szolgáltatónak. Ezért a nyertes vállalkozás, - élve a törvényben biztosított jogával - mivel még nem kezdte meg tevékenységét, elállt a szerződés teljesítésétől.

Annak érdekében, hogy a közszolgáltatás ennek ellenére is biztosított legyen Debrecenben, a város szeptember 8-áig tartó átmeneti időszakra mégiscsak szerződést kötött a tevékenység ellátására a győztes céggel.

Új pályázat

Közben egy erre a tevékenységre vonatkozó új közbeszerzési eljárást is indítottak, melynek keretében augusztus végéig lehet pályázni. Ennek eredményétől függ a további lépések megtétele - zárja sorait Varga László főosztályvezető.

HBN-OCs


Csatornát, vagy alacsonyabb díjakat akarnak a Biczó István kert lakói.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában