Helyi közélet

2013.08.30. 09:05

Felkészülten kell érkezni

Debrecen - A leggyakoribb hibák az angol nyelvű állásinterjún. Mire érdemes odafigyelni?

Debrecen - A leggyakoribb hibák az angol nyelvű állásinterjún. Mire érdemes odafigyelni?

Az angol nyelvű állásinterjú nagy kihívást jelenthet, ha még nem volt szerencséd nem az anyanyelveden jelentkezni egy állásra, vagy ha úgy érezted, az előzőn nem megfelelően szerepeltél. A CVonline.hu álláskereső szakportál összegyűjtötte, hogy milyen hibákat érdemes elkerülni, és milyen praktikákat érdemes bevetni az angol nyelvű állásinterjún.

Olyan, de mégse

Alapvetően az angol nyelvű állásinterjú szinte ugyanolyan, mint egy magyar nyelvű - tehát ugyanazokra az általános szabályokra kell ügyelni –, ám mindezt angolul kell végigvinni. Annak érdekében tehát, hogy kellő önbizalommal és természetességgel vehessük ezt az akadályt, jó angol nyelvi alapokra, valamint sok célirányos gyakorlásra van szükség. Érdemes előre felkészülni az állásinterjúra, amelynek hasznos formája, ha számba vesszük, hogy milyen tipikus hibákat lehet az interjún elkövetni, hiszen így minden bizonnyal könnyebb ezeket elkerülni. Megkülönböztethetünk általános, valamint angol-specifikus hibákat. Mindenképpen ügyelni kell az olyan legalapvetőbb szabályokra, mint például: pontosan érkezzünk az interjúra (se túl korán, se túl későn), megfelelő öltözetet viseljünk (ne legyünk túl kihívóak vagy alulöltözöttek), valamint legyünk maximálisan felkészültek (tudjuk pontosan, mivel foglalkozik a cég, milyen pozícióra jelentkeztünk, stb.).

Tippek és trükkök

Vannak azonban az angol nyelvvel kapcsolatos alapelvek is, amelyeket követnünk kell. Ilyen például, hogy: legyünk udvariasak, felkészültek azokból a nyelvi fordulatokból, amelyekre számítani lehet az angol nyelvű beszélgetések során, továbbá legyünk felkészültek a szaknyelvből. Fontos tudni, hogy az angol nyelvben a megszólításon múlik, hogy tegeződő vagy magázódó hangnemben beszélünk éppen. Ennek fényében ne szólítsuk kérés nélkül a keresztnevén a kérdezőt, mert ez illetlen lehet! (Jó eséllyel az illető maga fogja ezt felajánlani. Amíg ez nem történik meg, addig a férfiakat „Sir”, a hölgyeket „Madam” megszólítással illessük!) Ha pedig nem tudjuk, hogy a velünk szemben ülő hölgy házas-e, akkor ne „Miss”-nek, hanem „Ms.”-nek szólítsuk! A CVonline.hu által kínált angol nyelvű állásinterjúra felkészítő online tréning segítségével gyorsan és hatékonyan fejlesztheti angol nyelvtudása azon részét, amely a sikeres interjúhoz elengedhetetlen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában