Helyi közélet

2013.08.06. 13:25

A tehénnek nincs légkondija

Hajdú-Bihar - A sertés, a kacsa és a liba csak eszik, de nem gyarapszik, a tehén pedig kevesebb tejjel büntet a kánikulában.

Hajdú-Bihar - A sertés, a kacsa és a liba csak eszik, de nem gyarapszik, a tehén pedig kevesebb tejjel büntet a kánikulában.Több mint egy hónapja folytatnak heroikus küzdelmet a nagy állattartó telepek dolgozói azért, hogy az állomány a lehető legkisebb veszteséggel élje túl ezt a szaharai forróságot. Ilyenkor óhatatlanul több állat pusztul el, és a túlélők sem úgy gyarapszanak, ahogyan az elvárható lenne. A Tranzit-Ker Zrt. óljaiban jelenleg is mintegy egymillió kacsa és félmillió liba küzd a nagy meleggel. Szabó Miklós vezérigazgató elmondása szerint az állatok takarmányozására több mint tízmillió forintot költenek naponta, mégis az az érzésük, mintha egy feneketlen kútba dobálnák a rengeteg pénzt.

- A jószág ilyenkor a túlélésre rendezkedik be, hiába etetjük, a súlya alig gyarapszik, ezért a ráfizetés egyre nő - utalt legfőbb gondjukra a cégvezető.

Nem jobb a helyzet a sertés- és a szarvasmarha-telepeken sem, hiszen a klimatizálás megfizethetetlen lenne, a hagyományos szellőztetés pedig nem elég hatékony. Ezért az állat úgy segít magán, ahogy tud. Miként az egyik tehenészet vezetője fogalmazott: a tehénnek sajnos nincs légkondija... A földesi tojótyúkok szerencsések, hiszen ők már EU-konform istállókban vészelhetik át a szaharai meleget.

Amikor a gazda szeme se hizlal

Biharnagybajomban 650 tejelő tehén és azok szaporulata próbálja túlélni a hőséget.

- Ebben a szaharai hőségben szinte védhetetlen az állomány. A hagyományos istállóink átforrósodtak, szerencsétlen jószágok hiába keresnének egy kis árnyat, alig találnak. A nagy meleg miatt tehenet ugyan még nem veszítettünk el, de lényegesen csökkent a tejhozam, és az állatok szaporodás-biológiája is teljesen felborult - utalt a forintosítható következményekre B. Csák Imre, a Biharnagybajomi Agrár Dózsa Zrt. vezérigazgatója.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában