Helyi közélet

2013.07.22. 07:38

Szűk poppiacon ragyog egy Kiscsillag

Debrecen - Kispál András kémiájáról és saját zenei „könnyűvérűségéről” is beszélt Lovasi András.

Debrecen - Kispál András kémiájáról és saját zenei „könnyűvérűségéről” is beszélt Lovasi András.

Félmosollyal kérte ki magának a pozíciót a magyar könnyűzene meghatározó alakjaként felkonferált Lovasi András a Campus Fesztiválon pénteken. A feloszlott Kispál és a Borz frontembere szerint nem biztos, hogy ez dicséret a mai hazai poppalettát tekintve. Két válasza is van arra, miért dolgozik gyakorta más zenei stílust képviselő előadókkal.

– Egyrészt, mert könnyűvérű vagyok ezen a téren, szeretem a koprodukciókat. Másrészt az utóbbi évtizedben összeszűkült zenei piacon óhatatlanul megismerkedem más előadókkal, akikkel azután barátság, majd közös dal szövődik. Régen elkülönült az aktuális slágereket játszó pop, illetve az underground zenészréteg. Előbbiek könnyebben tudták pénzben realizálni a tehetségüket rádiómarketinggel, lemezkiadással, diszkóhaknikkal, míg utóbbiakat csak kevesen ismerték. Egyszerűen nem volt találkozási fóruma a két rétegnek. Néhány éve még inkább összezsugorodott ez a játszótér, kevésbé szükségesek a lemezkiadók és megjelent a Petőfi Rádió, ami minőségi válogatás után mindenféle zenét játszott és összemosta a stílushatárokat. A kisebb piacon könnyebben találkozunk más típusú előadókkal a bulikon, és végül zenélünk is együtt – utalt a Csík zenekarral vagy a Budapest Bárral énekelt dalokra a Kossuth-díjas előadó.

„Csillag vagy Borz”

Nem működött már a kémia közöttünk – felelte a Kispál és a Borz megszűnését firtató – ezerszer feltett – kérdésre.

Mint mondta, nem inspirálták már egymást Kispál Andrással. Három évig agonizáltunk így, mire határidőt tűztem ki egy nagylemez elkészülésére, mondván, vége, ha addig nem jön össze. Nem készült el – tette hozzá.

Mint elhangzott, a Kiscsillag plebejusabb zenei vonalon indult el, az új albumnál cél a sok ének minimál hangszerjátékkal. Évente ötször próbálnak, mert a „felnőtt élettel” járó feladatok gyakran közbe szólnak. Tagjai lazán kezelik az együttest, de – mint bebizonyosodott - a koncerteken ebből mit sem lehet észlelni.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában