Helyi közélet

2013.07.01. 13:50

Professzori beszámoló: Szakmai előadások és kötetlen beszélgetések

Debrecen - A tudományos eszmecsere jövőre Kassán folytatódik.

Debrecen - A tudományos eszmecsere jövőre Kassán folytatódik.

Nagy sikerrel, s mintegy félszáz résztvevővel zajlott le múlt hónap közepén a DEOEC Reumatológiai Tanszéke által szervezett magyar-szlovák reumatológus találkozó. A következőkben prof. dr. Szekanecz Zoltán beszámolójából azt is megtudhatják olvasóink, mivel töltötték szabadidejüket az orvosok.

Gyulladásos betegségek

Az első nap délutánján az egyetem területén levő Kenézy Villában a város és a centrum vezetői köszöntötték az egybegyűlteket. Ezt követően a debreceni és kassai tanszék vezetője tartott tudományos referátumot. Zelmira Macejova docens asszony a prolaktin, egy igen fontos hormon immunológiai jelentőségét ecsetelte. Ez az egyébként főleg a tejelválasztásban szerepet játszó hormon számos gyulladásos, ízület betegség kialakulásában is részt vesz. Szekanecz Zoltán professzor az egyénre szabott kezelésre vonatkozó előadásában azon klinikai, immunológiai, genetikai tényezőket tekintette át, amelyek előre jelezhetik egy adott, a gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas gyógyszer hatékonyságát.

Villamosozás, eszmecsere

Este egy belvárosi villamosozás, klinikatelepi séta és egy kellemes vacsora keretében folytatódott a kötetlen beszélgetés, szakmai eszmecsere. Másnap a Hotel Termál előadótermében hét rövidebb előadás, főleg esetismertetés hangzott el. Kiváló összefoglalót hallottunk a lupuszbetegség veseérintettségének modern kezeléséről, a lehetséges biológiai terápiás próbálkozásokról. Két előadás is a biológiai terápia szív-érrendszerre gyakorolt hatásairól szólt, hiszen ismeretes, hogy az ízületi gyulladásokhoz gyakran a szív-érrendszer betegségei is társulhatnak, így az alapbetegség kezelése kihathat az erekre is. Érdekes volt az autoimmun betegek terhességére, annak körülményeire és a vezetés nehézségeire vonatkozó előadás is. A program ebéddel zárult. Mindenki egyetértett abban, hogy a színvonalas rendezvény a tudományos eszmecsere mellett a határon átívelő kapcsolatok ápolását is szolgálta, és a sorozat folytatódni fog, jövőre ismét Kassán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában