Helyi közélet

2013.07.08. 09:56

Egy füst alatt három díjváltozás

Debrecen - Hiába kapott a gombjához, a kéményseprő érkezése nem hozott szerencsét. 

Debrecen - Hiába kapott a gombjához, a kéményseprő érkezése nem hozott szerencsét. 

Januárban 1180 forintról érkezett a kéménytisztítási számla, de a pénztárcakarcsúsító Karácsony miatt májusig váratott magára a befizetés, ekkor azonban már 1760 forintot kért a szakember – jelezte hajdúszováti olvasónk, akinek a lakásában cserépkályha és sparhelt található egy kéményen kivezetve.

A képletet a megyei szolgáltatást végző, FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fűtéstechnikai És Szolgáltató KFT vezetője, Magyar György oldotta meg. Elmondta: a törvényi változások miatt, az utóbbi néhány hónapban háromféle díjszabással dolgoztak.

Kéménye válogatja

Az önkormányzatnak alig három hete volt érvényesíteni a 2012 decemberében kiadott kormányrendeletben meghatározottakat, amely egységes árképzést is előír. A kormányrendeletben és a hozzákapcsolódó BM-rendeletben foglaltak alapján április 1-től megváltozott a közszolgáltatás díja, a kiszámítás módja és a kéménytípusok kategóriába sorolása.

A debreceni képviselő-testület 2950 forintban határozta meg a díjszámítás alapjául szolgáló munkaegységdíjat, a törvényben előírt képlettel számítva tehát a szilárd tüzelőanyagú fűtőberendezést használók évente 2774, a gravitációs gázkészüléket alkalmazók 1475, míg a zárt égésterű fűtőrendszerrel rendelkezők 1593 forinttal egyenlíthették ki az éves számlájukat, ha április 1. után és rezsicsökkentés előtt érkezett hozzájuk a kéményseprő.

"Korom"szakadtig dolgoznak

A július elsejei rezsicsökkentést követően újabb árváltozással szembesült a Fütesz. A debreceni városvezetés a legutóbbi közgyűlésén 32 százalékos mérséklésről döntött, a 2950 forintos munkaegységszorzó 2000-re csökkent. A bevétel kiesés jelentős terheket ró a megyei feladatok ellátásával megbízott kft-nek, két ügyfélszolgálati iroda már bezárt, illetve fizetéscsökkentés és létszámleépítés van folyamatban. A törvény műszaki adatgyűjtést és díjcsökkenési kimutatást is előír.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában