Helyi közélet

2013.07.31. 08:59

Legalább 12 milliárdra számítanak

Debrecen - Több mint 130 milliós bevételkiesés mellett is tovább nőhet Debrecen adóbevétele.

Debrecen - Több mint 130 milliós bevételkiesés mellett is tovább nőhet Debrecen adóbevétele.

Ha idén a terveknek megfelelően befizetik az emberek és a vállalkozások a helyi adókat, akkor ez a cívisvárosnak 12,3 milliárd forint bevételt jelent. S egyben azt is, hogy három év alatt mintegy kétmilliárddal nőtt az éves helyiadóbevétele - derült ki abból az adatsorból, amit a Napló kérésére készítettek el a polgármesteri hivatal adóügyi osztályán. Megtudtuk, eddig az első félévben 5 milliárd 926 millió 927 ezer forint érkezett a város kasszájába, közel fele az éves tervnek.

Az útdíj hatásai

Debrecenben a lakosság és a cégek is ugyanannyi fajta adót fizetnek: építményadó, helyi iparűzési adó és gépjárműadó. Ez utóbbiból azonban csak 40 százalékot "tarthat meg" a város, a többit át kell utalnia a központi költségvetésbe.

- Plusz kiesésként jelentkezik az útdíj bevezetésének kompenzálása miatti módosítás, amelynek eredményeként a légrugós tehergépjárművek és autóbuszok gépjárműadója július 1-től lecsökkent, 1200 forintról 850 forintra minden megkezdett 100 kg után. Ennek eredményeként Debrecenben 24 millió forint a bevételkiesés - tudtuk meg Kovács Istvánnétól, az adóügyi osztály vezetőjétől, aki arról is beszélt, milyen bevételkiesést jelent az útdíj megjelenése az iparűzési adóban.

- A központi költségvetés az útdíjból 75 milliárd forint bevételt vár, aminek a 7,5 százaléka levonható az iparűzési adóból. Ezzel az összeggel számolva országos szinten 5,6 milliárd forinttal várható, hogy csökken a HIPA (helyi iparűzési adó) bevétel. Ebből arányosan számolva várhatóan Debrecenre 112,5 millió forint csökkenés jut, ami a tervezett bevételünk 0,9 százaléka.

További részletek, a 2010 óta befizetett összegek adónemenként a Napló szerdai számában olvashatóak!

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában