Helyi közélet

2013.07.24. 11:14

Tudta, hogy törvényt sért tettével

Debrecen - NKH: javult a fiatalkorúak kiszolgálásának aránya. - Megjegyzendő: nálunk még csak tizenegy trafikot ellenőriztek...

Debrecen - NKH: javult a fiatalkorúak kiszolgálásának aránya. - Megjegyzendő: nálunk még csak tizenegy trafikot ellenőriztek...

Megyénkben is vizsgálódik a fogyasztóvédelmi felügyelőség a trafikok háza táján, főleg azóta, mióta a sajtó sorra írja meg a fiatalkorúakat kiszolgáló nemzeti dohányboltok történetét. Épp ennek okán döntött úgy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) múlt héten, hogy kiemelt ellenőrzéssorozatot indít szoros együttműködésben a trafikok felett bábáskodó Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-vel.

Elkérte a személyit...

"A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége július 1. óta összesen tizenegy nemzeti dohánybolt működését vonta vizsgálat alá, ebből négy üzlet kapcsán állapítottak meg valamilyen kifogást az ellenőrzést végző felügyelők" - írta kérdéseinkre küldött válaszában dr. Kerekes Szabolcs felügyelőségvezető-helyettes. Kiderült a rostán fennakadt négyből három helyen a hiba az volt, hogy 18 éven aluliaknak is adtak dohányárut.

"Érdekességként említhető, hogy egy alkalommal a kiszolgálást végző személy a próbavásárlást végző fiatalkorút életkorának hitelt érdemlő igazolására hívta fel, majd miután erről a személyi igazolvány átadását követően meggyőződött, mégis kiszolgálta dohánytermékkel a 18. életévét be nem töltött próbavásárlót" - világított rá arra az egyébként nem általános viselkedésre, hogy a trafikos akár tudatosan is sértheti a törvényt, s nem csak "megtévesztett áldozat" lehet.

- Összességében elmondható, hogy a fiatalkorúak kiszolgálására vonatkozó pillanatnyilag regisztrálható 30 százalékos arány az előző év során tapasztalt 60 százalékos kifogásolási arányhoz képest jelentős javulást eredményezett - summázta dr. Kerekes Szabolcs.

(A teljes cikket a Napló csütörtöki számában olvashatják.)

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában