Helyi közélet

2013.07.29. 09:29

90 ezer ellátott élete válik könnyebbé – lesz CT

Berettyóújfalu - Gombhoz a kabátot: végre felszerelték a nyolc éve kész CT-vizsgálót.

Berettyóújfalu - Gombhoz a kabátot: végre felszerelték a nyolc éve kész CT-vizsgálót.

Nem sokáig kell már CT-vizsgálat miatt a megyeszékhelyre utazni a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház fekvőbetegeinek, mivel szeptemberben üzembe áll az a komputertomográf, amely a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórházból érkezik.

A jelenleg tízéves diagnosztikai készüléket eddig Miskolcon használták, majd a selejtezést követően a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet virtuális adatbázisába került. Az egészségügyi mamutintézmény azonban újraosztja a használható berendezéseket, így kaphatta meg a berettyóújfalui kórház.

„Korábban 13 évig lehetett egy készüléket használni, ezt a határidőt azonban információink szerint már eltörölte az Országos egészségbiztosítási Pénztár (OEP)” – nyilatkozta lapunknak dr. Muraközi Zoltán, az intézmény főigazgatója. Az intézményvezető elmondta: kifejezetten jó állapotú CT-re sikerült szert tenniük, amelyre a gyártó Siemens cég teljes körű garanciát vállalt. Nem hosszú ideig terveznek viszont a géppel, szeretnék ugyanis két-három éven belül egy újra cserélni.

A CT az intézménynek nem került pénzbe, csak a le- és beszerelés valamint a szállítás kiadásait kellett állnia. Mivel a kórház az ehhez szükséges 5 millió forintot nem tudta előteremteni, a város önkormányzata is hozzájárult a költségekhez. A vizsgálatok finanszírozására azonban egyelőre nem kap pénzt az újfalui intézet. A komputertomográfot már tesztelik. Dr. Muraközi Zoltántól megtudtuk, hogy a napokban az első próbavizsgálatot is elvégezték. Jelenleg is zajlik a személyzet képzése. A készüléket ténylegesen a tesztidőszak után vehetik használatba.

HBN–SZZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában