Helyi közélet

2013.06.10. 19:10

Taszít a bőrbaj, pedig nem ragályos

Kétszázezer ember él a pikkelysömör okozta fizikai és lelki korlátok között hazánkban.

Kétszázezer ember él a pikkelysömör okozta fizikai és lelki korlátok között hazánkban.

Debrecen. A köztudat szerint a szeplőtlen, tiszta bőr vonzó és egészséges személyiségre utal, míg a kiütéses, sérült bőrfelületről nyomban az ápolatlanság jut eszünkbe, illetve a félelelem a fertőzéstől.

A kirekesztettség a legnehezebb a pikkelysömörben szenvedő betegek számára – vélekedik Vatler Péterné Judit a debreceni pszoriázis klub vezetője. A pikkelysömör nem ragályos és nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A Debreceni Egyetemre érkező országos felvilágosító turnén az egyik leghatékonyabb gyógymódról, a biológiai terápiáról beszéltek szakemberek és tapasztalati szakértők hétfőn.

Támasz a közösség

A betegszervezetekben a tagok pontosan tájékozódhatnak a legújabb gyógykezelésekről, megoszthatják tapasztalataikat és – ami a legfontosabb – nem érzik magukat másnak – fogalmaz Vatler Péterné Judit, magyarország első pszoriázis közösségének vezetője. A teljes bezárkózottságtól mentett meg ez a befogadó közösség – erősítette meg egy idős hölgy, aki néhány év alatt három közvetlen családtagját veszítette el. A klub találkozókon – amelyet évtizedes tünetmentessége ellenére sem mellőzött – úgy érezte nincs egyedül.

Részletek a keddi Naplóban.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában