Helyi közélet

2013.06.18. 16:57

Súlyosította két vádlott emberölési kísérletért kiszabott büntetését a Debreceni Ítélőtábla

Debrecen, 2013. június 18., kedd (MTI) - Az első fokon kiszabott büntetést súlyosítva jogerősen 17 év, illetve 14 év szabadságvesztésre ítélt két vádlottat emberölési kísérlet miatt kedden a Debreceni Ítélőtábla - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Debrecen, 2013. június 18., kedd (MTI) - Az első fokon kiszabott büntetést súlyosítva jogerősen 17 év, illetve 14 év szabadságvesztésre ítélt két vádlottat emberölési kísérlet miatt kedden a Debreceni Ítélőtábla - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a két vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélték el, mert tavaly januárban megvertek és kiraboltak egy idős férfit annak berettyóújfalui otthonában.

A két vádlott - akik unokatestvérek - Budapesten akartak új életet kezdeni, az utazáshoz szükséges pénzt pedig a sértettől akarták megszerezni. Tudták, hogy a férfi egyedül él, idős, ezért esetleges ellenállásának megtörése számukra nem okozhat gondot.

A vádlottak egy este bemásztak az idős férfi házának kerítésén, majd a kamrában magukhoz vettek egy fejszét és egy szerszámnyelet. Amikor a sértett belépett, leütötték, és a földre kerülése után tovább bántalmazták. Csak akkor hagyták abba, amikor a sértett már csak nyöszörgött. Ezután a házból elvittek 6500 forint készpénzt és egy mobiltelefont. A pénzt elitták és játékgépen eljátszották.

A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, csak az időben érkező szakszerű orvosi segítségnek köszönheti, hogy életben maradt.

A Debreceni Törvényszék első fokon az idén áprilisban az elsőrendű vádlottat 15 év fegyházbüntetésre, a fiatalkorú másodrendű vádlottat pedig 11 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A táblabíróság súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy az elsőrendű vádlott az előző büntetéséből 2011 novemberében szabadult, vagyis alig két hónap telt el, és már újabb bűncselekményt követett el. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy országosan megszaporodtak az idős emberek sérelmére, brutális módon elkövetett bűncselekmények, illetve hogy csak a véletlenen múlt, hogy a sértett nem halt bele a támadásba.

Az elsőrendű vádlottat ezért jogerősen 17 év fegyházbüntetésre, társát pedig 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában