Helyi közélet

2013.06.24. 14:07

Két hét múlva már a búzát vágják?

Hajdú-Bihar - A kukorica sok mindennek ellenáll, de ha egy szélvihar lefekteti, kétséges, hogy képes-e magához térni újra.

Hajdú-Bihar - A kukorica sok mindennek ellenáll, de ha egy szélvihar lefekteti, kétséges, hogy képes-e magához térni újra.

A hét végén vágtak bele a kombájnok a megyénkben mintegy 9 ezer hektáron termesztett őszi árpa elejébe, és ha így halad a munka, a hét végére már nem sok marad a táblákból hátra. Az eddigi terméseredmény (bár még nagyon az elején járnak) bizakodásra ad okot, ami nem meglepő, hiszen az őszi kalászosok közül az árpa mutatta a legjobb képet.

Az érés beindult

Az őszi búza érési folyamata is beindult, az aratásig azonban még legalább tíz nap, de inkább két hét hátra van. Sok függ az időjárástól, hiszen ere a hétre éppen lehűlést és csapadékot jelez a meteorológia. Hektáronként négy tonnát valamelyest meghaladó eredményt várnak a legfontosabb őszi kalászostól, ami errefelé jó közepes hozamnak számít.

Magukhoz térnek

A kapás kultúrák kapcsán Kiss Zoltán úgy fogalmazott, hogy kezdenek magukhoz térni.

- A kukoricáról azt kell mondjam, hogy továbbra is nagyon heterogén az állomány. A kukorica sok mindent kibír, de ha megfekteti a szélvihar, kétséges, hogy képes-e magához térni újra - mondta. A napraforgó kicsit jobb általános állapotban van, mint a kukorica, bár ennél a növénynél sem homogén az állomány Hajdú-Biharban - tudtuk meg az igazgatótól.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában